gotvach.bg»Статии»Аминокиселини»Ерукова киселина

Ерукова киселина

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
21747104
Ерукова киселина

Еруковата киселина е мононенаситена омега-9 мастна киселина, която присъства под формата на триглицериди в богатите на масло семена на растения от семейство Кръстоцветни (Brassicaceae), сред които в най-голямо количество я съдържат рапицата, синапът и кресонът.

Например, делът на еруковата киселина сред другите мастни киселини в състава на растителни масла (по тегло) е 56 до 65 % в рапичното и 50% в синапеното масло. Въпреки че естествените форми на рапица и синап съдържат високи нива на ерукова киселина (над 40% от общите мастни киселини), нивата в рапицата, отглеждана в днешно време за хранителни цели, обикновено са под 0.5%. Относително малки количества от еруковата киселина се съдържат в маслата от пшеница, фъстъци, бадеми и др.

Еруковата киселина е твърдо и лесно топящо се вещество, неразтворимо във вода. Тя много трудно се обработва от човешкото тяло и причинява вреди на здравето, особено на сърдечния мускул. Затова и усилията на учените са насочени към минимизиране на количеството и в маслата за кулинарна употреба.

Еруковата киселина не се обработва и разрушава от ензимната система на бозайници и има тенденция да се натрупва в различни тъкани, което забавя растежа и началото на репродуктивната зрялост на тялото. Особено непрепоръчително е децата да консумират продукти, които я съдържат. Тя причинява и нарушения в сърдечно -съдовата система, инфилтрация на скелетната мускулатура и инфаркт, цироза на черния дроб.

Отрицателните физиологични свойства правят растителните масла с високо съдържание на ерукова киселина малко полезни за хранителни цели. Така например суровото синапено масло е забранено за хранителна употреба в ЕС и някои други страни. За директна употреба в храни и кулинарна обработка масовото съотношение на ерукова киселина трябва да бъде не повече от 5%, за да не причинява вреди на здравето.

Синап и Ерукова киселина

Още от 70-те години на миналия век се отглеждат сортове рапица с ниско съдържание на ерукова киселина и се произвежда успешно рапично олио за консумация, което се вписва в нормите за безопасност.

В чиста форма еруковата киселина няма промишлени приложения. В по същото време са широко използвани продукти от растителен произход, съдържащ това съединение в смес с други мастни киселини, като правило в формата на естери.

Растителните масла, съдържащи ерукова киселина, по-специално рапичното масло, са широко използвани в последните години за производство на биодизел, при който се получава намаляване на цетановото число.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес