gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо да ядем по 2 бразилски ореха всеки ден

Защо да ядем по 2 бразилски ореха всеки ден

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
75202k
Защо да ядем по 2 бразилски ореха всеки ден
Комплект за готвене от 9 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене от 9 части
193.84 лв.
Виж ››

Бразилския орех започва своята история от индианските племена. Ядките са били използвани в народната медицина и са били високо ценени заради хранителните им свойства и приятен вкус. В индианската култура бразилският орех бил наричан божественият дар на небето, тъй като падал сам от голяма височина, която била недостъпна за човека.

От средата на 16 век бразилските ядки започват да се изнасят в Европа, където били отново високо оценени с богатия си витаминен и минерален състав!

Бразилските орехи са изненадващо здравословен продукт, който съдържа много редки и важни компоненти. А именно:

Селен - най-важният елемент в тази ядка, който участва във всички метаболитни процеси в организма, осигурява антиоксиданта защита, укрепва имунната система. Бразилският орех е един от най-добрите източници на селен сред храните.

Бразилски орехи

Магнезий - има положителен ефект върху чревната перисталтика и правилната жлъчна секреция. Подпомага за подобряване функционирането на сърцето и кръвоносните съдове.

Мед - подобрява обновяването на костната тъкан, помага на тялото да усвоява по-добре кислорода.

Фосфор - влияе върху функционирането на мозъка, подобрява състоянието на костната тъкан.

Аргининът - е аминокиселина, която насърчава съсирването на кръвта.

Витамин В1 - необходим за нормалното протичане на повечето реакции в организма и не е на разположение за независим синтез.

Протеини - служат като строителен материал за клетките и тъканите, формират имунитет, влияят върху процеса на усвояване от организма на мазнини, минерали и витамини.

Мазнини - изпълняват пластичните, енергийни и защитни функции на тялото.

Хранителен състав на 100 г бразилски орех

калории 660 ккал

протеин 14.3 г

мазнини 67 г

Бразилски орех

въглехидрати 4.25 г

Перфектната комбинация за хора с активен начин на живот, нали?

Високото съдържание на тези хранителни вещества и витамини помага за бързото отстраняване на токсините от тялото, ускорява метаболизма, повишава издръжливостта и толерантността към стрес.

Заради високото съдържание на калории в тези ядки, препоръчителната дневна доза е 2 до 4 броя. Повече консумирани бразилски орехи ще ви дадат твърде много селен за ден, което може да ви навреди.

По този начин бразилският орех повишава имунитета, предотвратява респираторни заболявания, подобрява състоянието на костната тъкан, подобрява метаболизма, има благоприятен ефект върху кожата и подобрява храносмилането.

Включвайки само 2 бразилски ядки на ден, това ще ви помогне да се почувствате по-сити и ще намалите останалите хранения през деня, като по този начин поддържате тялото в добра форма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest