Отглеждане на мента в саксия
Gajenje mente u saksiji
gotvach.bg»Статии»Билки»Отглеждане на мента в саксия

Отглеждане на мента в саксия

Мария СимоваМария Симова
Автор
49525k
Отглеждане на мента в саксия
Снимка: Ajaydev Singh/Pixabay.com
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
Качество без компромис:
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
15.00 лв.
Виж ››

Ментата освежава вкуса на храната и е много полезна за храносмилането. Тя е една от най-популярните и полезни билки. Може да се отглежда в градината, но расте добре и в саксия. Ще ви разкажем как да отглеждате мента в саксия на вашия прозорец.

Ментата расте в градината почти сама. Нуждае се само от влажна почва и лека сянка. Понякога расте толкова много, че се превръща в проблем. За съжаление ментата не расте толкова лесно в саксии, но все пак си струва да опитате. Това е така, защото тя има много гъвкава употреба - както като подправка, така и като билка.

Чаят от мента е основният начин да намалите тежестта в стомаха след дълго хранене (улеснява храносмилането), но това е само един от начините за използване на мента. Сушената мента е идеална за запарки, а пресните листа са отлично допълнение към различни ястия - от месо и зеленчуци до десерти. Ето защо си струва да се уверите, че прясната мента винаги е на разположение.

Мента в саксия - как да започнете да отглеждате

Ментата се размножава много лесно с разсад. На практика това означава, че просто откъсваме клонче с няколко листа и го поставяме във водата. След няколко дни корените трябва да се освободят и нашия разсад е готов. Така че можем да го получим от собствената си градина или от познат. Можем да си купим и куп прясна мента и да изразходим част от клоните за разсад. Тази прясна мента често може да се намери в магазините за здравословни храни и на пазара - направо от градината. И тази определено си заслужава да се купи.

Но когато времето за прясна мента приключи, не е нужно да чакате до следващия сезон. Можете да си купите мента в саксия от супермаркета, просто трябва да се погрижите малко за нея. Ментата може да се отглежда и от семена, но този процес отнема много повече време, отколкото да я вземете от резници или да купите готово растение.

Мента

Какво ви е необходимо, за да отглеждате мента в саксия

Ако купите мента от супермаркета, не забравяйте да я пресадите в голяма саксия с добра почва. Ментата расте по естествен начин на частично засенчени и влажни места. Ще трябва да осигурите подобни условия у дома. За да отглеждате мента, ще ви трябва доста голяма саксия - ментата дава силни корени, така че ще бъде тясна в малка саксия.

Трябва да се помни, че ментата в саксия не е растение за цял живот. Но можем да го използваме няколко месеца за овкусяване на любими гозби като агнешко с мента и картофи с мента например. Освен това от нашия храст от мента от време на време могат да се правят нови разсади. Между другото, добра идея е да го засадите в две саксии. На дъното им трябва да изсипете малки камъчета или експандирана глина. Защото въпреки че ментата обича влагата, водата не трябва да стои в саксията. Ментата може лесно да расте в универсална почва за цветя, но е по-добре да изсипете малко пясък в нея.

В такава подготвена саксия поставяме разсад или храст, закупен в магазин. Между другото, ако го купим в супермаркета и го оставим в оригиналния съд, той ще бъде за еднократна употреба, защото нито земята, нито саксията ще осигурят на растението условия за дългосрочен растеж.

Когато вече имате свежа подправка, можете да приготвяте всякакви рецепти с мента.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес