gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Отвара от листа на касис помага при куп болести

Отвара от листа на касис помага при куп болести

Отвара от листа на касис помага при куп болести
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Трудно е да си представим лятна къща без насаждения от черното френско грозде, което наричаме просто касис. Плодът на това приятно храстче е деликатес, присъстващ в много кулинарни творения. Рецептите с касис са неустоимо пиршество за сетивата, а листата му са чудесен лек за цял куп болести.

Докато похапваме от освежаващия плод, можем да се замислим как да използваме листната маса за подобряване на здравето и облекчаване на симптомите на редица заболявания, които са част от всекидневието на повечето хора.

Защо листата на касиса са толкова полезни?

Химическият им състав е обяснението за причината да ги търсим и използваме. В тях се натрупват големи количества аскорбинова киселина, действаща като стимулатор на имунната система, наред с антиоксидантните си свойства. Сезонните настинки и вирусните атаки могат да бъдат по-лесно преодолени с помощта на активните съставки в листата на касиса.

Те съдържат и много бактерицидни съставки с дезинфекциращи свойства за устната кухина и вътрешните органи. Подобряват и прочистват кръвта, тъй като стимулират производството на нови кръвни клетки. Летливите вещества в листата имат портивогъбично и противовъзпалително действие. Могат да усилят действието на антибиотиците и други лекарства.

Съдържанието на витамини, танини, флавоноиди, минерални соли допълват полезните свойства на листата от касис. Понижаването на холестерола, прочистването на кръвоносните съдове, извеждането на токсините от тялото, регулирането на работата на мускулите, на женските полови органи, на централната нервна система се дължат на полезните съставки в листата.

Отвара от листа от касис помага при стомашни проблеми

Отварата от листата на касиса се прави като 50 грама сушени листа се заливат с 300 милилитра вряла вода и сместа се вари 20 минути. След това се прецежда и изпива бавно.

По този начин се прочиства цялата пикочна система. Бъбречните заболявания, тези на пикочния мехур са причина за използването на тази отвара. Цистит, пиелонефрит и отоци са сред болестите, които се лекуват с отварата.

При наличие на патогенни микроорганизми в храносмилателният тракт, тази отвара е чудесно средство за прочистване. Болките и тежестта в стомаха се премахват лесно с тази лековита напитка.

Отварата от листа на касис е успокоително средство, което помага при свръх възбудимост. Тя облекчава нервното напрежение.

Вижте повече за ползите от касиса!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest