Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Зеаксантин - източници и ползи

Зеаксантин - източници и ползи

Мария СимоваМария Симова
Автор
50517k
Зеаксантин - източници и ползи

Зеаксантинът е жълт пигмент от групата на ксантофилите, принадлежи към съдържащите кислород каротеноиди и е изомер на лутеина.

Зеаксантин се съдържа в хромопластите на клетките на царевични зърна и плодове от зърнастец, както и в цветове на невен. Той се среща навсякъде заедно с лутеин.

Синтезиран от растенията, за да абсорбира светлината и да предпазва от увреждане от прекомерните UV лъчи.

Зеаксантинът влиза в човешкото тяло с храната и се натрупва в очната тъкан (макула). Може да се синтезира и в тъканите на очите от лутеин.

Зеаксантин
Снимка: Илиана Първанова

Синтетичното вещество зеаксантин, което е оранжево-червен кристален прах, се получава от растителни материали чрез екстракция. Цветовете от червен невен се обработват с помощта на винтова преса, за да се намали съдържанието на вода, след това се изсушават, смилат на брашно, гранулират и олеорезин (който съдържа зеаксантин) се получава чрез екстракция с хексан. Получените кристали се пречистват и отделят чрез филтруване, след което се сушат с горещ въздух.

Естествените хранителни източници на зеаксантин са предимно ярко жълти зеленчуци и плодове, както и тъмнозелени листни зеленчуци. В допълнение към царевицата, зеаксантин присъства заедно с лутеин в следните храни:

червен пипер, шафран, моркови, цитрусови плодове, пъпеш, тиква, малко червени плодове, зелени салати, броколи и брюкселско зеле, шамфастък и т.н.

Зеаксантинът се използва и при приготвянето на храни като естествен оцветител и хранителна добавка.

Ползите от зеаксантин за човешкото тяло

Източници на Зеаксантин

Защита на макулата на очите от свързана с възрастта дегенерация на макулата (увеличава оптичната плътност на макулния пигмент), намалявайки риска от развитие на свързана с възрастта слепота.

Минимизиране на разрушителния ефект на свободните радикали върху клетъчните мембрани.

Предпазва очите от вредното въздействие на ултравиолетовото лъчение и сините лъчи (абсорбира синя светлина, действа като вътрешни слънчеви очила).

Подобряване на нощното виждане и подобряване на зрителната острота като цяло (допринася за по-добър контраст, намаляване на слепите петна, възстановяване от излагане на ярка светлина).

Липсата на зеаксантин може да доведе до зрителни увреждания, особено при ежедневната ни употреба на електронни устройства, чиито ярки екрани допринасят за увреждане на зрението.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest