Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Подходящи подправки за ципура

Подходящи подправки за ципура

Подходящи подправки за ципура

Печената риба е превъзходно ястие, подходящо за всеки тип хранене и за всякакъв случай. Това важи с голяма сила за морската риба ципура, която носи лекия аромат на морето и средиземноморския полъх на зехтина. Сред пресните морски риби хищните са по-популярни, защото са по-вкусни, а ципурата неслучайно е най-популярната сред тях.

Тази риба се отличава с бяло и сочно месо, а възможностите за приготвяне са многобройни, защото мирисът на риба не е много силен. В родината на рибата - Гърция най-често я поднасят намазана със зехтин и печена на скара. Тя има уникален вкус, когато е получила запечена коричка, благодарение на морската сол.

Освен че се отличава с чуден вкус, ципурата е полезна и подходяща за балансирано хранене. Според изследванията, правени на ципурата, тя съдържа много полезни хранителни вещества. В 100 грама прясна ципура има 105 калории. Богатството на омега - 3 мастни киселини я прави идеален избор за прочутата средиземноморска диета.

Всяка храна обаче се нуждае от подправки, защото те са това, което внася щипка уникалност в ястието, прави го разпознаваемо, единствено и неповторимо като вкус и аромат. Как да подправим ципура?

Ястие с ципура

Рибата създава добър тандем с много подправки, но всяка от тях е характерна за определено рибно ястия.

Сред подправките за ципура се отличава черният пипер, който е подходящ за всякакъв тип готвене на тази морска храна. Девисилът и целината са следващите подправки, които можем да прибавим в списъка на универсалните за рибно ястие, а риганът е характерен изобщо за цялата средиземноморска кухня, съответно и за рибата.

Мащерката и кориандърът също са подходящи, особено при паниране на риба, в това число и ципура. Каперсите са още една възможност за обогатяване и подправяне на ципурата.

Като цяло тя понася много подправки, защото е лишена от силен и тежък мирис. Според кулинарните специалисти ципурата изисква традиционните за всяка риба лимон и черен пипер, както и морска сол. Тя се комбинира много добре с характерните за средиземноморската храна - розмарин, босилек, чесън и дафинов лист.

Ципура с каперси

С помощта на тези подправки се готвят любими рецепти с ципура като печена ципура, пържена ципура, ципура на скара и много други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest