Кафява захар Мусковадо - ползи и употреба
Smeđi šećer Muskovado - koristi i upotreba
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кафява захар Мусковадо - ползи и употреба

Кафява захар Мусковадо - ползи и употреба

Кафява захар мусковадо
Преносима помощна бамбукова маса
Практичен аксесоар за вашия дом:
Преносима помощна бамбукова маса
70.00 лв.
Виж ››

Не подлежи на съмнение, че бялата захар е вредна за здравето, тъй като суровината се подлага на избелване, при което се използват вредни вещества, проникващи при употреба на бялата кристална захар в организма.

Решение за поклонниците на сладкия вкус обаче има. Това е кафявата захар, която е натурална, не е избелена и не е отстранена от нея меласата в захарната тръстика.

Кафявата захар бива няколко типа и всички съдържат хранителни вещества, минерали и витамини, повишаващи ефективността на телесните функции, подобряващи здравето и метаболизма в тялото. Всеки вид кафява захар причинява в много по-малка степен кариес, отколкото рафинираната бяла захар.

Един от видовете кафява захар е Мусковадо - продукт, произвеждан и днес на острови Барбадос, Мавриций и край африканските и индийските брегове, за който може да се каже, че на практика представлява нерафинирана захар от захарна тръстика, в която меласата не е премахната. Ако е с по-малко месата, тя е по-светла, а когато има повече меласа, вариантът е малко по-тъмен.

Видът на Мусковидо доста се различава от рафинирания продукт, с който сме свикнали. Тя е влажна, малко лепкава на допир и прилича на мокър пясък. Тъй като не са отстранени полезните вещества в нейния състав, тя е много по-здравословен вариант на сладкия вкус, който постигаме с бяла захар.

Сладостта е това, което веднага се усеща, когато се опита. В нея обаче се чувства и един плодово-карамелен оттенък, който я прави много интересна като вкусово усещане. Последващият горчив привкус, който остава, я прави сложна във вкусово отношение сладка придобивка на пазара.

По-ценни обаче са здравословните ползи от захар Мусковадо. Какви са те? Съдържащият се калий в нея е около 20 пъти повече, отколкото в захарното цвекло, желязото е 10 пъти повече, съдържа и магнезий, който не можем да открием в рафинираната захар. Можем да посочим и богатството на витамини от група В, фосфорът и други.

Тези полезни хранителни вещества подобряват здравето и не влияят върху естествените метаболитни процеси в организма.

Тази захар е нискокалорична и това я прави здравословен подслаждащ агент, който няма да предизвика бум на кариеси.

Кафе вс кафява захар

Приложения в кулинарията на кафява захар Мусковадо

Когато се използва тази захар при приготвяне на храни, вкусът се отличава с деликатност, изтънченост, с топъл дъх на карамел, който се цени в гастрономията. Поради особения си приятен вкус захарта Мусковадо се използва като подсладител на напитките и сосовете. Ромът с тази захар придобива неповторимия си отличителен вкус. Слагат я също в барбекю соса и при други пикантни ястия.

Тестото, приготвено с Мусковадо, е особено ароматно и вкусно. Финото вкусово усещане в прочутите джинджифилови сладки и различни сладкиши се дължи на нея. Шоколадът и видовете напитки с кафе са много интересни, ако се съчетаят с тази захар, а има и чудесна трайност, която я прави добър избор за кулинарна употреба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest