gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Отглеждане на лавандула в саксия

Отглеждане на лавандула в саксия

Мария СимоваМария Симова
Автор
49625k
Отглеждане на лавандула в саксия

Романтична и очарователна, лавандулата напоследък се превърна в едно от най-популярните декоративни растения. Тази южна красавица вече се е утвърдила постоянно в нашите градини и балкони, въпреки че изискванията ѝ са доста специфични, а устойчивостта на ниски температури е спорна.

Лавандулата, оставена в градината за зимата, може да замръзне и да доживее до следващата пролет, въпреки че в родината си това растение е многогодишно. Ето защо, ако искаме да се наслаждаваме на красотата му през цялата година, ще се опитаме да отглеждаме лавандула в къщи.

Нейният средиземноморски чар и великолепен аромат ще бъдат приятен летен спомен за нас. Когато навън е зима, това ще ни напомня за топлите, слънчеви градини на Югозападна Европа.

Теснолистна лавандула или френска лавандула?

Преди да решите да отглеждате лавандула у дома целогодишно, трябва да знаете коя да изберете и как да се грижите за нея, защото поддържането на това растение в къщата ще бъде малко по-трудно от отглеждането му в градината. За отглеждане у дома по-малко капризната и по-надеждна лечебна лавандула е по-подходяща, тъй като по-крехката и сложна френска лавандула може да ни създаде повече проблеми.

Лавандула и слънце - къде да поставите саксията

Както подобава на посетител от юг, лавандулата обича слънцето, така че трябва да ѝ осигурите топло и добре осветено място във вашия дом. От пролетта до есента това не би трябвало да е трудно, защото има достатъчно слънце, но през зимата, когато вече е оскъдно, осигуряването на растението с достатъчно количество светлина може да бъде доста трудно. В тази връзка лавандулата трябва да бъде поставена възможно най-близо до южния прозорец, тъй като в частична сянка листата ѝ побледняват, пъпките пожълтяват и изсъхват.

Когато избираме място за растение, трябва също да имаме предвид, че макар лавандулата да обича топлината, през зимата тя се нуждае от малко хлад, така че помещението, в което зимува, не трябва да е прекалено горещо (оптималната температура е приблизително 15- 18°C).

Много светла и студена веранда ще бъде идеалното място за нея да зимува, но на слънчево място в умерено топла и често вентилирана всекидневна или светла, прохладна спалня също ще го направи. Тогава си струва обаче да я поставите близо до леко отворен прозорец, който ще осигури достатъчна вентилация и постоянен приток на чист въздух, което е много необходимо.

Лавандулата не обича излишната вода

Лавандула

В допълнение към много светлина и определена температура, почвата, която трябва да бъде плодородна и богата на калций, е от голямо значение за поддържането на лавандулата в добра форма. Растенията, отглеждани в саксии, не трябва да се поливат твърде често (особено през зимата), като преди всяко поливане се проверява дали почвата вече е изсъхнала малко. Вярно е, че лавандулата, отглеждана в саксии, се нуждае от малко повече влага, отколкото храстите, засадени в градината, но тя не понася влажна почва и излишна вода около корените, на която бързо реагира с гниене. В тази връзка саксията за отглеждане трябва да е доста голяма и да има надежден дренаж, за да се осигури изтичането на излишната вода.

Ножици в движение - не забравяйте да режете лавандула

Но независимо къде отглеждаме нашето растение, то се нуждае от системно подрязване. Първата процедура е най-добре да се извърши през втората половина на лятото, веднага след като растението е избледняло (отрязано под избледнелите съцветия, най-късно в началото на септември). Втората и по-радикална резитба, трябва да се направи в началото на пролетта (издънките са намалена с 1/3 или дори 1/2).

Лавандулата не трябва да се подрязва в края на есента, тъй като растението може да пусне нови издънки преди зимата, което значително ще го отслаби. Когато подрязвате растение, не бива да забравяте също, че след няколко години отглеждане то губи красивия си навик и привлекателния външен вид. След това трябва да се подмлади, като рязко се отреже растението или се замени с нов и млад разсад.

Вижте нашите ароматни предложения за бисквити с лавандула и целувки с лавандула.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest