Плодовете с най-малко калории
Voće sa najmanje kalorija
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Плодовете с най-малко калории

Плодовете с най-малко калории

Плодовете с най-малко калории
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Има една абсолютна и незаменима част от здравословното и балансирано хранене. Това са плодовете. Те съдържат огромно богатство от витамини и минерали, с които могат да задоволят дневните нужди от полезни хранителни вещества.

Повечето от тях имат и още едно огромно предимство - съдържат съвсем малко калории, поради което плодовете присъстват в почти всяка диета за отслабване, а често диетите са изцяло от плодове.

Ако в една диета се включат плодове с ниско калорично съдържание, а към тях се добавят нискокалорични други храни, може да се създаде възможност за поява на калориен дефицит. Такъв дефицит възниква, когато дневният разход на енергия надхвърля приема на калории, а резултатът от това е спадане на теглото. Съдържащите се в плодовете фибри допълнително засилват този процес.

Ето защо по пътя към отслабването диетолозите и хората избират плодовете като основен елемент на диетите си. Идеални в това отношение са плодовете, съдържащи най-малко калории. Ето кои и са те:

Грейпфрут и други цитрусови плодове

Цитрусите се смятат за едни от най-добрите нискокалорични плодове, съдържащ 41 килокалории в 100 грама плод. Те носят само предимства за здравето. Грейпфрутът се отличава сред другите цитруси със сладко-горчивия си приятен вкус, богатството на витамини, антиоксиданти, фибри, правещи го един от най-добрите нискокалорични плодове. Малко калории, малко захари, малко мазнини - това е кратката характеристика на този освежаващ природен дар.

Горски плодове са с малко калории

Горски плодове - ягоди, малини, боровинки, къпини

Горските плодове са изключително уханни, вкусни, сладки и пълни с витамини, минерали, фибри, полифеноли и антиоксиданти. Ниското съдържание на мазнини и захар се съпровожда от ниско калорично съдържание. Само около 33 килокалории има в 100 грама ягоди, приблизително толкова е и в останалите горски плодове.

Диня

Динята е може би най-освежаващото лятно предложение сред плодовете. Диетите с диня са класика и това не е случайно, динята е с най-ниско калорийно съдържание, само 14 килокалории в 100 грама плод. Това се дължи на много високото съдържание на вода в динята, поради което се предлага много често не само за диетите за отслабване, но и за прочистване на тялото.

Пъпеш

Пъпешът заема средищно място между плодовете и зеленчуците, но сладката му и сочна вътрешност го нарежда сред плодовете с ниско съдържание на калории - 34 килокалории в 100 грама плод се дължи на високото съдържание на вода, което подпомага антиоксидантните възможности на плода. Наличието на аргинин подпомага изгарянето на мазнините и подпомага отслабването. Ситостта идва не от калориите, а от хранителните вещества.

Ананас

Ананасът е с малко калорииПлодове

Сред екзотичните плодове като ниско калориен се откроява ананасът. В 100 грама от него има около 50 килокалории, но наред с тях и много полезни фибри, витамини, минерали и храносмилателни ензими, от които заслужава да се спомене бромелаинът. Той е много полезен за нормалната функция на червата и смилането на мазнините. Затова ананасът редовно присъства в диетите за отслабване като полезен нискокалоричен плод.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest