gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»С какво сокът от бъз е полезен за здравето ни?

С какво сокът от бъз е полезен за здравето ни?

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
25166117
сок от бъз
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Навярно няма човек, който да не е пил сок от бъз, а повечето хора си приготвят сами всяка пролет. Някои приготвят сок за директна консумация, други го правят под формата на сироп за разреждане, едни използват захар, а други мед и във всеки случай има добавен сок от лимони. Да уточним, че става въпрос за сок, приготвен от цветовете на дървовидния бъз, с ботаническо име Черен бъз (лат. Sambucus nigra) и най-различни народни имена.

И макар всички да сме съгласни, че този сок е приятна и освежаваща напитка за топлите летни дни, то може би много не подозират, че той е и изключително полезен за здравето, благодарение на богатия си състав от различни вещества.

Цветовете на бъза са богати на биологично активни вещества като: биофлавоноиди (кверцетин и антоцианин), хлорогенова киселина, олеанова киселина, канелена киселина, тритерпени (бета амирин) и др. Те обуславят и неговите ползи за здравето.

Сокът от бъз има противовъзпалително, антибактериално, обезболявзщо, противовирусно, откашлящо, потогонно, диуретично, антиоксидантно, лаксативно и дори инсулиноподобно действие.

Може би, на първо място е редно да споменем, че сокът от цвят на бъз е най-известен със свойството си да помага при кашлица. Той е също много добро средство за повишаване на защитните сили на организма при вирусни заболявания и настинки.

ползи от сока от бъз

Може да се използва както като превантивно средство по време на епидемии, така и за подпомагане на лечението по време на заболяване. Употребата му значително намалява продължителността на заболяването, както и облекчава симптомите му. И това е научно доказано с изследвания, публикувани в статия в списание „Nutrients” през 2016 година.

Не е за подценяване и диуретичното действие на напитката. Благодарение на това свойство, тя помага на тялото да изхвърли излишните течности и соли, както и да ускори изчистването на токсините.

Това е много полезно свойство при редица заболявания – от сърдечно-съдови и бъбречни, до такива на обмяната, както и при състояния като подпухналост, високо кръвно и пр. Лаксативните свойства на бъза също допринасят за по-добра обмяна и детоксикация на организма.

Способността на цветовете от бъз да намаляват кръвната захар е научно доказана. Проблемът тук е, че самият сок обикновено се прави със захар или мед, които не се препоръчват за диабетици. Затова за тях е по-добър вариант да си приготвят чай или студен неподсладен извлек от цвят от бъз.

Както можете да се убедите, познатата ни вкусна напитка се оказва приятен начин да помогнем на тялото си да е здраво. Все пак, имайте предвид, че като при всяко лекарство предозирането не е желателно и може да има обратен ефект. Консумирайте с удоволствие и мярка!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest