Легенда за ванилията
Legenda o vanili
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Легенда за ванилията

Легенда за ванилията

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
960162k
Легенда за ванилията
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Ванилията е една от най-популярните подправки в света. Тя произлиза от горите на Мексико, а легендата за нейния произход е много любопитна.

Много отдавна по Земята живеели красиви богове и богини. Най-прелестна сред всички била Занат - наследница на богинята на плодородието. За своя зла участ обаче прекрасната Занат се влюбила в смъртен земен мъж, а любовта им била невъзможна.

Заради своя необикновен произход красавицата нямала право да се омъжва за обикновено момче. Тя обаче го обичала толкова много, че предпочела да се превърне в красиво и уханно цвете. Така Занат се преобразила във ванилия, за да носи винаги радост на своя земен любим и неговите събратя.

Чрез тази романтична мексиканска легенда за ванилията местните отдават почит на растението. И до днес на някои места се организира фестивал, посветен на ароматната и чувствена ванилена орхидея, която можете да срещнете и като Занат.

Ванилията е вид орхидея, която се употребява широко в кулинарията. Тя присъства в митологията и ритуалите за любов на ацтеките. От нея приготвяли специални ароматни отвари. Използва се за дообогатяване вкуса на шоколада. Смята се, че тя има магическите свойства да пробужда любов и страст заради невероятното си сладко ухание. Разбира се, това важи за истинската и качествена ванилия, а не за синтетичния ванилин. Изкуственият ванилов екстракт няма вълшебните свойства на ванилията, дори и да ухае добре.

Сладкиш с ванилия

В миналото жените поставяли ванилов аромат зад ушите си, за да привлекат мъжкото внимание и да си намерят любим по-бързо. Същото е действието на храните с ванилия, които са и натурални афродизиаци. Вълшебни блюда за пораждане на любов са ванилов сладолед, ванилов крем, ванилов пудинг и всякакви сладкиши с ванилия.

Днес ванилията е сред най-предпочитание аромати. Този дар, който Мексико прави на света, бързо набира популярност, сред като привлича вниманието на френските сладкари и ванилията става по-любима дори от аромата на розите. Влагайте и вие завладяващия любовен аромат при приготвяне на торти, парфета, пудинги и всякакви нежни десерти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest