gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ползи от калоферчето

Здравословни ползи от калоферчето

Здравословни ползи от калоферчето
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
3.10 лв.
Виж ››

В предходните векове изсушеното листо от едно растение от семейство Сложноцветни е било използвано за разделител на Библията и хората го нарекли листът на Библията. Това название не е единственото на растението. То е познато също като кануфер и балсамна хризантема, но всеки го познава с името калоферче.

Растящото на всички видове влажни и богати на тор почви калоферче, е много ароматно растение. Използват се като лек надземните му части - листа и цвят, след изсушаването им. Събират се по време на цъфтежа и се сушат на проветриво и защитено от слънцето място.

Калоферчето е ценно заради полезните вещества, които съдържа. Етеричното масло, флавоноидите, танините и олигоелементите в него му придават здравословни качества, заради което е толкова ценено. То има както билково, така и кулинарно приложение.

Ползи от калоферчето като билка

Това растение има свойството да запази силния си аромат и по време на сушенето и затова от него може да се направи ароматизирана вода. Само 2 супени лъжици от изсушената билка, 2 чаши гореща вода и 2 часа са нужни, за да се получи изключително приятна вода за изплакване. Тя е отлично средство за косата и кожата. Може да се приготви и вода за ръце, за да се запази тяхната мекота и свежест.

Етеричното масло от билката е приложимо при изгаряния без наличие на мехури. Облекчава и леките пристъпи на подагра.

Калоферче

Изсушените листа от калоферче са подходящи за налагане на мястото на ужилване от насекоми, малки ранички. Ако на мястото има натъртвания, мехури или раздразнена кожа се препоръчва мехлем от сухите листа на растението.

При настинки се пие чай от калоферче. Напитката се препоръчва и при разстроен стомах и спазми, затова се препоръчва и при раждане.

При инфекции на горните дихателни пътища, следствие на простудни заболявания с калоферчето могат да се правят инхалации, защото то подпомага прочистването на носната кухина.

Калоферчето се съвместява много добре с други билки. Добре действа съвместно с растения с успокояващо действие като маточината и карамфила. Ако се сложат във възглавницата, те гарантират спокоен сън.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest