gotvach.bg»Статии»Любопитно»Характерни черти на Римската кухня

Характерни черти на Римската кухня

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
21847104
Характерни черти на Римската кухня

Когато сте на екскурзия в Рим, има нещо, на което си заслужава да обърнете внимание, освен на спиращи дъха обекти с богата история. И това е италианската или по-точно римската кухня. В италианската столица има много качествени заведения за хранене, които са основно семейни и работят от много години с добра репутация в подкрепа на на обществото, както и по-модерни и изискани ресторанти.

Римската кухня е известна с това, че утолява глада със своите пикантни вкусове и простота. Тя е пълна с вкус и предлага много апетитни италиански ястия за всяко предпочитание.

Римската кухня е дълбоко подвластна на традициите и отразява миналото чрез естествените съставки. Състои се главно от пресни плодове и зеленчуци, отглеждани в региона, и това е предимно артишок - независимо дали се задушава в чесън, зехтин, мента или се пържи дълбоко.

Quinto quarto, известен също като карантия, са по-евтини парчета месо, приготвени в лют пипер и билки. Популярно е шкембето в доматен сос. Вкусни и богати предястия като пълнени тиквички и осолена треска са често срещани в менютата на римските ресторанти. Сиренето Пекорино, получено от овче мляко, е много използвана съставка за редица рецепти.

Пастата определено се квалифицира като италианска основна храна и е била такава в продължение на много векове. Спагети Али Олио (Aje o ojo) или спагети Карбонара (Carbonara) са някои от обичаните тестени ястия. Те са лесни за приготвяне и калорични и имат по-добър вкус, когато се добавят чесън, лют пипер и зехтин. Повечето от тези ястия не изискват дълги часове за приготвяне.

Римска кухня

Зехтинът е основен компонент на римската кухня. Невъзможно е да попаднете на ястие, в което да няма зехтин. Билките са задължителна част от римската кухня и разкриват домашните, истински и вкусни аромати. Градинският чай, розмаринът, мащерката, босилекът, дафиновите листа и много други винаги се използват по един или друг начин.

Италианският хляб е важен елемент в римската храна. В миналото хлебопекарите са били високо ценени в обществото заради уменията си, което показва значението на хляба. Твърди се, че римската кухня е взела своите скромни вкусове от култура на остатъци. Всичко, което не било подходящо за кардиналите и принцовете, се предлагало на хората от по-ниската класа и те се научили да правят истинско пиршество от него. От тогава нещата много са се развили обаче и някои от приготвените тогава ястия не могат да бъдат намерени в днешно време.

Супата в римската кухня е още една запазена марка на римската кухня. Супата се придружава от хляб, парчета месо или риба и сирене. Има много супи от чесън, моркови, целина, магданоз и лук, бобови растения, зеленчуци или всяка друга съставка, която човек предпочита. Супите са наистина лесни за приготвяне и не се ограничават до съставки.

Италианските десерти също са важен елемент. Бисквитките и рикотата (която е от овче мляко) са любими десерти. Рикотата се консумира прясна като самостоятелен десерт. Използва се за приготвяне на домашни кремове за пълнеж на торти, сладкиши, боконоти, прави се ароматизирана рикота и пудинг от рикота. Използва се и за препечен и обикновен хляб за мазане, като добавка в кафе лате, като лека закуска за деца и като заместител на сиренето по време на хранене.

Римски десерти

Като заключение можем да обобщим, че римската кухня предлага по нещо за всеки вкус, но винаги приготвено с качествени продукти и много любов. Ако имате път към Рим, не пропускайте да се уверите сами.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest