gotvach.bg»Статии»Любопитно»Препоръки за хранене при болест на Крон

Препоръки за хранене при болест на Крон

Препоръки за хранене при болест на Крон

Както знаем, вече има диети за почти всяка болест, както за нейното облекчаване, така и за пълното ѝ излекуване. Тази статия е с цел да ви запознае какво представлява болестта на Крон и как може да я облекчим чрез правилно хранене.

Болестта на Крон може да бъде срещната още и като възпаление на нашият храносмилателен тракт, което, от своя страна, води до болки в корема, силна и тежка диария, умора, загуба на тегло и недохранване. Силното възпаление, което причинява тази болест, може да засегне различни части на храносмилателния тракт при различните хора. Това възпаление много често се разпростира много дълбоко в слоя на засегнатата чревна тъкан.

Протичането на болестта може да бъде както болезнено, така и може да доведе и до инвалидност, също така да причини сериозни усложнения, които могат да застрашат нашия живот. За жалост няма точен лек, който може да излекува болестта на Крон, но ако прилагаме терапия, препоръчана от лекар, може значително да облекчим симптомите ѝ. Ако се подходи правилно към болестта, може да я доведем до дългосрочна ремисия.

Когато е приложено правилното лечение, хората, страдащи от тази болест, могат да живеят нормално, стига да се съобразяват и да следват предписанията на лекарите. Болестта на Крон може да увреди както повърхността на нашите тънки черва, така и по-дълбоките им слоеве. Най-често тази болест засяга тънките черва и дебелото черво.

Болестта уврежда не само лигавицата на червата, но също така и по-дълбоките части в стената на червата. В зависимост от това коя част на храносмилателният тракт е засегнала болестта, симптомите са различни, а именно:

- Ако болестта се развива в дебелото ви черво, това може да се познае, ако ви се появят крампи или имате диария. Това е, ако се развива болестта в дясната страна на дебелото черво. Ако е в лявата страна или се е разпространила в по-голямата му част, може да забележите кръв в изпражненията си, заедно с гореспоменатите симптоми;

- Ако се развива във вашите тънки черва, може да имате следните симптоми - спазми, диария и загуба на тегло;

Хранене при болест на Крон
Снимка: Елена Стефанова Йорданова

- Ако болестта се развива в илеума на вашето дебело черво, симптомите са следните - илеумът се намира в долната част на нашите тънки черва. Той играе роля на свързващо звено между тънкото и дебелото черво. Ако болестта е засегнала точно тази част, може да усетите симптоми от другите два типа, споменати по-горе, или само един от тях.

Когато тази болест е засегнала вашия организъм, имате нужда от добър хранителен режим. Преди да споделим режима на хранене при тази болест, трябва да кажем, че всички видове възпаления и заболявания на червата преминават по различен начин при всеки човек.

Затова е доста трудно да се даде точно определен режим на хранене. Затова за всеки страдащ от тази болест или от което и да е друго чревно възпаление, трябва да се назначи индивидуален режим. Лекарите препоръчват да не премахвате от храненето си цели групи хранителни продукти, защото това може да доведе до липса на много важни витамини и минерали за нашия организъм.

Най-разумният вариант е, ако имате оплаквания от храни, които консумирате, трябва да ги изключите от вашето меню. Ако пиете лекарства за лечение на тази болест, тяхното приемане може да доведе до липса на някои важни витамини като калций, витамин D или фолиева киселина, затова трябва да си ги набавите чрез храната - след консултация с лекар, разбира се.

Храни за облекчаване на симптомите на болестта на Крон

Ако опитате да следвате написаното по-долу, това може значително да облекчи симптомите на болестта, ако страдате от нея. Тези препоръки могат да облекчат болките в корема, диарията, както и да предотвратят появата на странични ефекти от приемането на някои лекарства. А ето и кои са те:

- Трябва да не консумирате храни, които могат да доведат до образуването на газове, а именно бобови култури, карфиол, зеле, броколи;

- Сведете до минимум употребата на алкохол и пиенето на газирани напитки;

- При Крон избягвайте да консумирате храни, които са тежки, люти, храни, които са пържени - те могат да доведат до влошаване на вашето състояние;

Пийте много вода при болест на Крон

- Приготвяйте вашата храна или варена, или на пара. А когато печете, използвайте зехтин, вместо олио;

- Когато готвите, не използвайте много люти подправки и сосове;

- Не прекалявайте с консумацията на ледено-студени напитки. Избягвайте и напитки, които имат много голямо съдържание на захар като плодови сокове, безалкохолни и енергийни напитки;

- Изключете или намалете използването на заместители на бялата захар като сорбитол и ментол, най-вече ако са в значителни количества в различни храни и напитки;

- Внимавайте с консумирането на лактоза от млечните продукти и ако е възможно я изключете от менюто си;

- Пийте течности през целия ден - вода, бульони, супи, кафе без кофеин или чайове;

- Не приемайте за чиста монета съвети от случайни хора, най-вече ако ви предлагат добавки, които не са с установен произход, защото те могат сериозно да ви навредят. Когато вашия хранителен режим е балансиран, това може да е от голяма полза за облекчаване на симптомите на болестта на Крон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest