Ползи и свойства на сибирския женшен
Koristi i svojstva sibirskog ženšena
Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ползи и свойства на сибирския женшен

Ползи и свойства на сибирския женшен

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94199496
Ползи и свойства на сибирския женшен
Хидрофобирана покривка за маса против петна
Качество без компромис:
Хидрофобирана покривка за маса против петна
54.00 лв.
Виж ››

Eleutherococcus senticosus (Сибирски женшен), е род от тридесет и осем вида бодливи храсти и дървета от семейство Araliaceae. Той е растение, ендемично (характерно) за района Сибир. Билката е въведена в медицината, вследствие търсенето на руски учени на лек, укрепващ имунната система на хората.

Сибирски женшен се ползва широко в медицината в Китай и Русия, за профилактика на инфекциозни заболявания. Това ценно растение идеално подпомага адаптирането на имунната система към различни неблагоприятни условия.

Изключително ефективно е върху повишаването на енергията в човешкото тяло. Изсушените корени на растението сибирски женшен се използват в различни екстракти и хранителни добавки, които може да съдържат няколко съществено важни вещества, като витамини, минерали, целулоза и етанол.

Сибирският женшен намира голямо приложение и в народната медицина, тъй като неговите активни компоненти могат да осигурят защита срещу различните стресови фактори и да спомогнат за повишаване на физическата издръжливост, като същевременно е относително безопасен и без особени странични ефекти.

Eleutherococcus senticosus (сибирският женшен) се употребява масово в различни екстракти и заради неговите "адаптогенни" свойства. Интензивни клинични изследвания са потвърдили целесъобразността на така наречения "адаптоген" - лекарство подпомагащо здравето на човешкия организъм, или по-точно казано повишаващо умствената работоспособност по време на работния процес и подобряващо общото физиологично състояние на индивида при провеждане на химиотерапията, която е пряко свързана с борбата срещу рака.

Поддържа също така функцията на надбъбречните жлези. Повишава образуването на червени кръвни клетки и така спомага или предпазва от анемия. Укрепва храносмилателния тракт и е добре сибирски женшен да се приема преди хранене. Нормализира също кръвната захар.

Червени кръвни клетки

Билковата монография на Европейската общност посочва, че сибирският женшен има и своите противопоказания. Не е подходящ при лица с кръвно налягане с показатели над сто и осемдесет на деветдесет. Сибирският женшен може потенциално да изостри хипертонията.

Трябва да се използва много внимателно при пациенти със сърдечно-съдови заболявания (например атеросклеротично или ревматично сърдечно заболяване), тъй като може да причини сърцебиене, тахикардия и споменатата вече по-горе хипертония.

Прочети още за сибирския женшен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest