gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Американски женшен - състав, ползи и свойства

Американски женшен - състав, ползи и свойства

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
991583
Американски женшен - състав, ползи и свойства
Чугунен тиган с капак - 26 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунен тиган с капак - 26 см
70.00 лв.
Виж ››

Култивирането на американския женшен започва едва в края на 19 в. Среща се предимно в Канада и САЩ и представлява тревисто растение, чийто корен се използва за медицински цели. Макар цивилизованото американско население да разбира за неговия безценен състав и свойства сравнително скоро, той е бил познат на индианците много преди това и е считан за една от техните свещени билки, от които си приготвяли лековити отвари.

В състава на американския женшен влизат много гинсеноиди, полизахариди, витамините А, В6 и С, цинк и други безценни за общото здраве на човек вещества.

Ползите от приема на американски женшен са много, но да разгледаме най-основните от тях.

Общо укрепващо действие

Американски женшен

Американският женшен е ефикасно и напълно натурално лечебно средство, чиято употреба се препоръчва, ако страдате от някакво хронично заболяване, прекарали сте дълго време на легло в резултат на операция или някакво сериозно заболяване, били сте подложени на химиотерапия, прекарали сте туберкулоза и т.н.

Счита се, че укрепва и имунната система, поради което е добре да се приема през есенно-зимния сезон, през който из въздуха започват да витаят разнообразни вируси, водещи до грип и простудни заболявания.

Действа като афродизиак

Макар за по-мощен афродизиак да се сочи азиатски женшен (познат и като корейски и китайски женшен), не бива да се подценяват и силите на американския. Той действа добре при мъжете, които имат проблеми с ерекцията или страдат от преждевременна еякулация.

Има успокоителен ефект

Ако сте подложени на стрес, редовно си недоспивате, изпадате в депресия или нервни кризи, то употребата на американски женшен е препоръчителна за вас. Това е и причината да се изписва на много жени, които се намират в периода на менопаузата.

Способства дейността на мозъка и подобрява паметта

Американски женшен - ползи

В себе си той съдържа много антиоксиданти, които влияят благотворно върху дейността на мозъка и паметта. Забавя признаците на стареене

Вече са проведени множество проучвания, при които се прави пряка връзка между консумацията на американски женшен и забавяне на процесите, свързани със стареенето.

Повлиява добре кашлица

Доказано е, че американският женшен повлиява много добре влажната кашлица, защото способства оттичането на свързаните с нея секрети.

В заключение ще добавим, че ако сте впечатлени от многобройните ползи на американския женшен, е препоръчително да се консултирате с личния ви лекар относно правилното му приложение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest