gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ползи от ден без месо

Здравословни ползи от ден без месо

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
991583
Здравословни ползи от ден без месо
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

От 1985 г. насам на 20.03. в много държави по света се чества Световният ден без месо. Той се отбелязва не само за да започнат да се убиват по-малко животни, към които трябва да сме състрадателни, но и защото, ако престанем да консумираме толкова големи количества месо, бихме се справили по-успешно с негативните промени, свързани с околната среда.

В следните редове няма да ви увещаваме напълно да престанете да консумирате месо и животински продукти и да се превърнете във вегетарианци или вегани. Това е въпрос на личен избор. Ще ви покажем обаче, че ако се научите да не консумирате месо поне веднъж седмично, то ще извлечете много здравословни ползи за организма си.

1. Ден без месо намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

Диетата на вегетарианците е много богата на ненаситени мазнини, витамини и добър холестерол - все вещества, които пазят сърцето здраво. Дори да не преминете изцяло на вегетариански начин на хранене, то спазвайки поне един ден през седмицата вегетариански режим, ще намалите риска от инфаркт, инсулт и всякакви други сърдечно-съдови заболявания.

2. Ден без месо намалява риска от онкологични заболявания

Спиране на месото

В продължило 32 години проучване, проведено от харвардски учени, се установило, че риска от рак е много по-нисък при хората, които са се отказали да консумират месо.

3. Ден без месо подобрява настроението

Почти всички вегетарианци консумират само пресни и сезонни плодове и зеленчуци. Набляга се на тези, които са домашно производство или са биологична продукция. Без ГМО, Е-та и други вредни за организма вещества, тялото ни се чувства много по-добре, което влияе и на настроението ни. Или както се казва - здрав дух в здраво тяло.

4. Ден без месо води до редуциране на теглото

Когато консумирате месо, вие приемате много по-голямо количество калории и мазнини. Ако свикнете поне един ден седмично да не предлагате на трапезата никакво месо, то вие и вашите близки сравнително бързо ще забележите, че сте започнали да сваляте килограми.

5. Ден без месо води до усещане за удовлетвореност

Ползи от ден без месо

Както казахме в началото, Световния ден без месо се чества и с цел опазването на околната среда. С производството на месо се свързва употребата на голямо количество вода, което води до ерозия на земята. Според ООН, ако консумацията на месо бъде сведена до минимум, то ще намалеят и негативните последици от промяната на климата. А сме убедени, че ако осъзнаете, че поне малко допринасяте за опазването на околната среда, то ще изпитате и вътрешно удовлетворение от доброто си дело.

А за да сме ви докрай полезни, разгледайте нашите предложения за вкусотии без месо:

- постна яхния;

- ориз без месо;

- постна мусака;

- всички постни манджи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest