gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Какво кафе да изберем

Какво кафе да изберем

Какво кафе да изберем
Двустенна термо чаша за кафе - 250 мл
Качество без компромис:
Двустенна термо чаша за кафе - 250 мл
13.50 лв.
Виж ››

Хм, отваряли ли сте си очите сутрин с нетърпение само подушвайки чаша ароматно кафе, от което да отпиете с наслада… Чудесен старт за деня!

Денят ви може да започне обаче и ужасно, ако сте избрали некачествено кафе - без аромат, нагарчащо и воднисто. Всъщност по-добре е изобщо да не го пиете, отколкото да се насилвате. Не си мислете, че ще свикнете с неговия отвратителен вкус и че с всяка изминала глътка то ще стане по-приятно.

За да не изпадате в подобни ситуации е важно да знаете какво кафе да изберете.

Основните сортове кафе са Арабика, Робуста и Либерика, като всеки сорт си има и свои подсортове, а вкусът на кафените зърна зависи много от региона, в който се отглеждат, както и на каква обработка се подлагат. Споменавайки обработка е важно да споделим, че има и 16 степени на изпичане на зърната. Но да не задълбаваме чак толкова.

Най-популярното, скъпо и предпочитано кафе е от сорта Арабика. Според Уикепедия то заема около 60 % от общото производство на кафе в света, но според други данни процентите са по-скоро 70 %.

Кое кафе е най-хубаво

Сорта Арабика е с по-ниско съдържание на кофеин и съответно по-мек вкус. То е гъсто, с гъста пяна и с превъзходен аромат и вкус. Това е главната причина да се смята за най-качествено, но не и причината да е толкова скъпо. Последното е следствие се дължи на факта, че арабиката се отглежда много трудно и често боледува.

Понякога загубите за производителите му са огромни, а в някои държави, в които то се отглежда, дори се пръскат автомобилите с препарати, които да предпазват кафето от заболявания. Какъвто е случаят и с Колумбия, откъдето пък идва най-качественото кафе Арабика.

Сортът Робуста има около 2 % повече кофеин и антиоксиданти отколкото сорта Арабика. Това го прави доста горчиво и тръпчиво на вкус, а в повечето случаи и аромата му е много по-слаб. Все пак, това кафе също си има свои фенове и е особено популярно сред онези, които се стремят да свалят килограми (кофеинът засилва метаболизма и води до загуба на тегло). Да не забравим и цената му, която е много по-приемлива от сорта арабика. Досетихте ли се защо? Защото то е много по-устойчиво на зарази и не изисква толкова грижи по отношение на отглеждането си.

Завършваме и със сорта кафе Либерика, което е най-евтиното и най-ниско качественото кафе. Освен ако нямате някакви странни възприятия за вкусно и ароматно кафе, то бихме ви предложили да го сервирате единствено на враговете си.

Кафе

За финал ще добавим и че най-предпочитаното кафе по отношение на начина му на приготвяне си остава еспресото, като самото название еспресо е италианско и означава приготвено под налягане. Това става чрез употребата на кафемашина или класическа кафеварка.

Има хора, които обичат и турското кафе, което се приготвя в джезве само чрез смесване на водата и кафето и изчакването им да заврат. То е подходящо обаче само за онези, които обичат много силното кафе. Определено е прекрасна възможност за започване на деня ви с добро настроение.

Всички останали, които харесват аромата на кафе, но им е твърде горчиво на вкус, могат да си приготвят капучино, мокачино, айскафе и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest