gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Виното по време на бременност

Виното по време на бременност

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
931881k
Виното по време на бременност
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Бъдещите майки трябва да избягват да консумират вино по време на своята бременност, тъй като алкохолът може да има изключително вредно въздействие върху развитието на плода им. Експертите не са сигурни, какво точно количество алкохол може да причини вреда, като и не всяка жена, която пие вино по време на бременност, ще роди дете с аномалии.

Най-сигурното в конкретния случай е бременните жени да изключат виното от дневното си меню. Констатациите подчертават важността на повишаването на обществената осведоменост.

Ще разгледаме възможните рискове от пиенето на вино, през различните етапи от бременността.

Според сигурни източници на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), както и според Американския колеж по акушерство и гинекология (ACOG) и Американската академия по педиатрия (AAP), няма безопасно количество вино или друг алкохол, което да се консумира по време на бременност. Това е така, защото никой не знае каква е безопасната граница.

Алкохолът се превръща във вреден химикал, който попада в кръвта, когато се консумира. При бременните жени алкохолът преминава към плода през пъпната връв. Развиващите се фетуси (зародиши) не са в състояние да обработват алкохола, което крие много рискове. Добре известно е, че виното, приемано по време на бременност, може да увеличи риска от вродени увреждания и да причини аборт или да предизвика мъртво раждане.

Също така при майки, които са пили вино по време на бременност, могат да се появят нарушения на Феталния алкохолен спектър (FASD). FASD е общ термин, който се отнася до редица физически и поведенчески увреждания на плода. Тези увреждания нямат лечение. Форма на FASD е Феталния алкохолен синдром (FAS). Децата с този синдром може да имат несвойствени черти на лицето, по-ниски са на ръст и с по-ниско тегло.

Вино при бременност

Други симптоми:

- нарушения на съня;

- проблеми със сукането при кърменето;

- нарушения на зрението;

- проблеми със слуха;

- сърдечни и бъбречни заболявания;

- лоша памет;

- хиперактивно поведение;

- трудности при възприемането на учебния материал;

- нисък коефициент на интелигентност.

FAS се свързва с прекомерна употреба на вино по време на бременност.

Някои смятат, че първият триместър от бременността е най-опасното време за консумация на вино. Други пък са чували, че умереното количество вино не вреди. Но тъй като мозъкът на плода се развива през цялото това време в утробата на майката, експертите са доказали, че дори минималният прием на вино е вреден. Това включва и първия триместър, когато жените дори не знаят, че са бременни. Така че, добре е, когато планирате да имате бебе, да спрете консумацията на алкохол, като цяло.

Единственият начин да сте сигурни, че ще родите здраво бебе, е да избягвате алкохола, докато се опитвате да забременеете и през цялата бременност.

Понякога може да е трудно да спрете да пиете вино през бременността, затова ето някои препоръки:

- стойте далече от места и събития, свързани с консумацията на вино, ако ще ви е трудно да не пиете алкохол на тях;

- заменете алкохолните напитки с плодов сок;

- изхвърлете виното от дома.

Въпреки че въздържанието от чаша вино сега може да Ви изглежда като голямо препятствие, този "сух" период без него ще отмине и отново ще се наслаждавате на чашата вино с вечерята след броени месеци.

Ето и едни резултати от единственото проучване за консумацията на алкохол по време на бременност в Израел, което е проведено преди повече от десетилетие: 67.2 % жени съобщават, че са консумирали вино през първите два месеца от своята бременност, без да знаят това, а 12% по време на цялата си бременност.

Тези които съобщават, че познават жени, които са употребявали вино по време на бременност, са 28.1%. Около 40 % съобщават, че не са били уведомени относно опасностите от консумацията на вино по време на бременност.

Притеснителен процент от бременни жени в Израел признават, че пият вино около и след зачеването. Но за радост повечето анкетирани съобщават, че са прекратили употребата на вино, след като са разбрали, че са бременни.

За съжаление, само малка част от жените са получили и получават насоки от квалифициран специалист по отношение на рисковете от консумация на вино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest