Какво е анардана и за какво се ползва?
Šta je anardana i za šta se koristi?
Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Какво е анардана и за какво се ползва?

Какво е анардана и за какво се ползва?

анардана

Есента обикновено ни посреща с доста неприветливо време, дъждове и застудяване. Това обаче е и сезонът, през който на пазара се предлагат много зеленчуци и плодове, за които милеем още от лятото.

Такъв любим есенен плод се явява нарът, който е не само много вкусен, но и полезен. И понеже сме заговорили за нара, е настъпил най-удачният момент да ви запознаем по-подробно и с неговите семки, които в изсушен вариант се наричат анардана.

Анарданата е популярна подправка, която масово се използва в индийската и иранската кухня и за съжаление трудно може да бъде открита у нас.

Анардана има леко сладък и подчертано плодов вкус и аромат и в индийската кухня се комбинира предимно с подправки като пресен кориандър, мента, кимион и амчур (друга нетипична за нас подправка, която представлява манго на прах). Тя добавя ярък цвят и по-висока интензивност на вкуса на ястията, в които присъства. Обикновено се прибавя в началото на готвенето, защото индийците вярват, че колкото по-дълго участва в термичния процес, толкова по-вкусно става ястието.

Анардана се използва за направата на прочутото чътни, което би могло да се определи като нещо като плодова лютеница. Съдържа както чушки и домати, така и плодове в себе си. Естествено и анардана.

Индийците прибавят анардана и когато си приготвят къри сосове, защото по този начин сосът не само се обогатява откъм вкус, но и се сгъстява. Няма как да се приготви и традиционното индийско ястие Алу Анардана без в него да са включени и изсушените семки от нар.

чътни с анардана

Анардана се прибавя към всякакви салати, особено към картофените и тези от нахут. Да не забравяме и хлябовете, както и сладкишите. За разлика от така популярните при нас рецепти със стафиди, индийците заместват изсушените гроздови зрънца именно с анардана.

Можете да включвате редовно анардана в хранителния си режим, защото тази подправка е и много полезна. Тя съдържа много антиоксиданти и фибри, които се грижат за премахването на токсините от тялото ни, регулират кръвната захар и ни предпазват от атеросклероза. Подходяща е дори и за консервиране- можете спокойно да я добавяте, когато си приготвяте конфитюри и мармалади, за да получите по-интензивен и екзотичен вкус на сладката си.

В заключение ще кажем, че използването на изсушените семки на нара имат още едно неподозирано предимство пред пресните - те не цапат. Знаете, че семките на нара цапат толкова, колкото и червеното цвекло и са способни да оставят по дрехите ни такива петна, които да не могат да бъдат премахнати и с най-добрите перилни препарати.

Така че е отлична идея да разполагате с анардана в кухненското си шкафче. А и пресни нарове има само есенно време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest