Как се готви хубав ориз
Kako se kuva lep pirinačHow to Cook Good Rice
Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се готви хубав ориз

Как се готви хубав ориз

Как се готви хубав ориз

Оризът е сред най-популярните продукти, които използваме за приготвяне на домашни гозби. И макар повечето от нас вече да знаят как да се справят с всякакви видове на ориза (бял ориз, ориз за суши, бланширан ориз, черен ориз и т.н.), много хора, които са „новобранци“ в кухнята, срещат трудности именно с него.

Както се казва, никой не се е родил научен, затова в следните редове ще се опитаме да сме ви полезни и да ви покажем какво точно да правите с различните видове ориз.

Съвети, за да сготвите хубав ориз

Първата подготовка на ориза е да погледнете дали в него няма чужди примеси. В наши дни обикновено рядко ще срещнете, защото е доста добре почистен, но няма нищо лошо в превантивните мерки.

Всеки ориз, независимо какъв е, следва да бъде добре измит под течаща вода в гевгир. Преди да го изсипете в него, първо, използвайте някаква мярка, по която да знаете после колко вода трябва да му добавяте по време на термичната обработка. Може мярката ви да е най-обикновена чаша.

Колкото по-дълго миете ориза, толкова по-хубаво ще се премахне от него нишестето. Което, от своя страна, означава, че за приготвянето на кюфтета с бял сос например измиването трябва да е набързо, за да може нишестето да играе ролята на слепващ компонент с каймата.

Готвене на ориз
Снимка: scratsmacker / pixabay.com

Когато приготвяте ориз за суши, измиването на ориза трябва да е най-старателно. Колкото по-дълго го измивате, толкова по-вкусно суши ще приготвите. Не трябва зрънцата да се слепват.

При работа с нерафиниран бял ориз, който между впрочем, се сочи за най-здравословен, е необходимо предварителното му накисване във вода поне за няколко часа. В противен случай той ще стои прекалено твърд и сякаш „недосготвен“ в ястията ви. Подобно накисване трябва да предприемете и когато работите с черен ориз, като е добре дори той да пренощува във вода.

Добре, изяснихме въпроса с измиването на различните видове ориз. След като е измит, оризът се оставя хубаво да се отцеди, като за времето за отцеждане трябва да е най-малко половин час, още по-добре един.

За приготвянето си всеки ориз изисква различно количество вода, поради което трябва да следвате стриктно упътването на опаковката му. Така например за обикновения бял ориз е прието правилото съотношението ориз: вода да 1:3, докато за ориза за суши водата е много по-малко.

Когато оризът ще се вари, той се пуска в определеното количество вода, която е предварително осолена (сол не се слага, в случай че приготвяте десерт от ориза, като мляко с ориз например). През първите 10 минути ври на силен огън, след което котлонът се намалява на минимална степен. Вари се докато започне да омеква, като не е желателно да го разбърквате. След като е полуготов, той се сваля от котлона, но се оставя под капак поне още 10 минути. Това важи много изявено, когато приготвяте вкусно ризото.

Ризото
Снимка: Илиана Първанова

Когато запържвате ориз и искате да го прехвърлите после във фурната, трябва да знаете, че мазнината, в която го запържвате, трябва да е силно сгорещена и да приготвяте ориза, докато придобие полупрозрачен вид. Някои готвачи съветват с цел избягване слепването на зрънцата да използвате малко бяло вино или друг вид киселина.

После оризът се прехвърля в тава, досипва се необходимото количество вода и се пече до поемането на водата оризът на фурна. Отново след като го извадите от фурната, трябва да го покриете с кърпа и да го оставите да почива поне 10 минути.

Това е, надяваме се да сме ви били полезни! А за целта ще ви предложим и още вкусотии с ориз:

- пилаф;

- ориз със зеленчуци;

- ориз с месо;

- мляко с ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest