Гъби Шийтаке - полезни свойства и приложение
Šitake pečurke - korisna svojstva i primena
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Гъби Шийтаке - полезни свойства и приложение

Гъби Шийтаке - полезни свойства и приложение

Гъби Шийтаке - полезни свойства и приложение
Керамичен гювеч-елипса - 5 литра-10%
Препоръчано за теб:
Керамичен гювеч-елипса - 5 литра
48.00 лв.
43.00 лв.
Виж ››

Гъбите Шийтаке не са много разпространени в нашата страна, но за сметка на това са много полезни и вкусни. Тези гъби не се използват само в кулинарията, но и в медицината, защото имат способността да лекуват. Това са може би единствените гъби, които имат наистина доказани лечебни ползи.

Гъбите Шийтаке биват използвани за профилактика при много заболявания, същ така и за поддържане на добро здравословно състояние. Защо са толкова полезни, какви свойства имат, тяхната любопитна история и откъде произлизат, ще разберем в следващите редове. Приятно четене!

Произход на гъби Шийтаке

Този вид гъби в много случаи биват наричани императорски гъби. Може също така да ви попадне и под името гъбите на живота. Тези две имена са били използвани още в древна Азия, откъдето и произлизат. В биологията името, с което е често срещана тази гъба, произлиза от "ший", което значи дървесен ствол поради простата причина, че тези гъби никнат по мъртвата дървесина на вече паднала дървесина.

Има обаче някои дървета, на които тези гъби могат да се намерят най-често - а това са дъбовете. Много хора наричат Шийтаке "зимна гъба" или "гъба цвете". Това се дължи на нейната окраска, която имат върху своята шапка.

Състав и полезни свойства на Шийтаке

Шийтаке
Снимка: Yordanka Kovacheva

Гъбите Шийтаке са много богати на протеини, имуностимулиращи вещества, антибактериални съставки. Тези съставки са много полезни при лечение на хронични заболявания. Също така се смята, че тази гъба облекчава симптомите на болести, които засега остават нелечими.

Някои полезни свойства гъбите Шийтаке дължат на полизахаридите, които се съдържат в тях. Тези вещества се познати още под името лентинан. Това вещество може да се намери само и единствено в този вид гъби. То предизвиква производството на определен тип бели кръвни телца.

В Шийтаке се съдържат и много витамини от група А, витамини С, В1 и В2. Когато тази гъба се суши на слънце, тази гъба абсорбира витамин D.

В състава на Шийтаке влиза и магнезият, който е важен, за да имаме енергия за доброто ни психично здраве. Те съдържат и калий и калций, които са много важни за нашите кости. Освен всичко изброено, те съдържат и фосфор, натрий, силиций и желязо.

Ползи от Шийтаке

Гъби Шийтаке
Снимка: Yordanka Kovacheva

- Имат свойства, които предотвратяват образуването на тумори - Това е тяхната основна сила и в сферата на медицината са известни именно с това си свойство. За това се използват в лекарствата против рак, както и при профилактика на някои видове рак. Важно е да се знае, че елементите, които се съдържат в тези гъби, извеждат от тялото туморните тъкани, без да рушат здравите.

- Гъби Шийтаке имат силата да регулират кръвното налягане;

- Имат противовъзпалителни свойства - Помагат при някои вътрешни възпаления;

- Помагат за по-добър тонус;

- Подобряват имунитета;

- Помагат да имаме по-красива и здрава кожа;

Правилна употреба на Шийтаке

Готвене на Шийтаке
Снимка: Yordanka Kovacheva

Хубавото на тези гъби е, че не е нужно да се чудите как може да ги приготвите, за да запазите всичко полезно в тях. Могат да бъдат намерени и като хранителна добавка или екстракт. В Азия тези гъби са една от основните съставки на супа мисо. С тази гъба могат да се овкусява месо, сосове с гъби, гъбени супи и салати с гъби;

Трябва обаче задължително да спазвате инструкциите за употреба на тази гъба, ако сте се консултирали с лекар. Дозировката на гъби Шийтаке зависи от няколко фактора - възраст, пол, тегло и цялостното ви здравословно състояние, като в това число влиза и наличието на хронични заболявания;

Друго важно нещо, което трябва да знаете за гъба Шийтаке, е, че тези гъби са единствените с лечебни свойства, при които е установена алергична реакция, известна като "болест на гъбаря" или казано на медицински език - гъбичен дерматит. Появява се, ако консумирате не добре обработени сурови гъби Шийтаке.

Добре е да консумирате Шийтаке, само ако сте на лечение с така наречените имуносупресори - това се лекарствени средства, които потискат имунната система.

А сега вижте още вкусни предложения, които може да приготвите с гъби Шийтаке;

- яхния с гъби;

- пиле с гъби;

- пълнени гъби;

- панирани гъби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest