Морски Дявол
Grdobina mrkuljaMonkfish

Морски Дявол

Морски дявол
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni

Дълбините на морето крият непознати за човека чудовища и морски създания, които надминават легендите и митовете и сякаш са излезли от филмите на ужасите. Такова морско чудновато същество е рибата морски дявол, станала прототип на чудовището от Търсенето на Немо.

Общи сведения за морския дявол

Всякакви същества са се появявали на Земята в процеса на еволюцията. В суровите условия на морето, на голяма дълбочина, където водата е ледено студена, налягането достига колосални стойности. Там количеството храна е минимално. Подобни условия на живот привличат твърде малко морски обитатели.

Това пространство е дом на дълбоководните морски обитатели от род Cetatioidei, какъвто е и морският дявол. На дълбочина от 1.5 до 3 километра той се чувстват добре. Особеност на дълбоководната риба е модифицираният лъч на гръбната перка, който действа като примамка и по формата си наподобява въдицата на рибаря. По тази причина рибата е наричана често риболовец.

В края на подобната на въдица модифицирана перка, надвиснала над огромната уста с остри игленоподобни зъби, има малък израстък на кожата, пълен с милиони светещи бактерии. Тази светлина е особено ценна там, където цари непрогледен мрак. Тя привлича всички други морски твари, които плуват наоколо, подобно на молеца, привлечен от пламъка на свещта. Риболовецът е способен на контролира яркостта и честотата на светене, за да подобри ефекта на светлината, която излъчва, тоест може да гаси или запалва светещите бактерии, посредством мускул. Скрит на дъното или сред гъстите водорасли, морският дявол дебне плячката си и я поглъща светкавично, щом тя влезе в периметъра му.

Рибата морски дявол може да поглъща плячка голяма като нея самата, а понякога и по-масивна от себе си. Тя напада не само риби и ракообразни, но понякога и птици, когато отскача извън водата по време на размножителния период. За живота на хората тази риба не е опасна, защото достига до 1.5 метра и 20 килограма тегло, но може да нарани сериозно водолаз или рибар. Тя е абсолютен хищник, нападащ всичко, което се движи. Враговете на морския дявол на огромна дълбочина не са много, рибата се бои само от акули, октоподи и други морски гиганти, способни да се справят с нея.

Много интересен момент в улова на тези риби е, че уловените екземпляри се ползват наполовина и обикновено са женски. Това не значи, че мъжките са по-адаптивни и се крият по-добре от траловете, а на друга интересна особеност на рибата. Когато достигнат големина едва от 4 сантиметра, мъжките се прикрепват със зъбите си към женската и започват да растат заедно с нея, като губят своята независимост на отделни организми и се превръщат във втори екземпляр в тялото на партньора. Целта на тази трансформация е да осигурят сперма за оплождане на женската в нужния момент, така че тя не търси партньор, когато настъпи размножителния сезон. Когато бъде закупена риба на пазара, напълно възможно е закупената да донесе още няколко със себе си. Какво още ще получи пазаруващият морски дарове с покупката на морски дявол?

Характеристика и полезни свойства на месото на морски дявол

Готвене на Морски дявол
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni

Морските дяволи са род бентосни риби, наброяващи 12 вида, но ядливи са няколко от тях. Рибата морски дявол с черен корем, населяваща Атлантика, от Ирландия до Северна Африка, която се среща и в Средиземно море е обект на риболов. Ядлив е и европейският подвид, който живее във водите, северно от континента. Американският морски дявол също е обект на кулинарен интерес и се среща по цялото западно крайбрежие на Северна Америка. В тихоокеанските води от Камчатка до Япония може да се улови друг вид морски дявол с достойни кулинарни качества. Всъщност всички видове представляват скъп кулинарен деликатес и са истинско гастрономическо чудо.

Когато се предлага на пазара, тази риба често е замразена и се намира на рибните филета. Месото е с ниско съдържание на мазнини и бързо губи влагата си и вкуса си при замразяване, затова се препоръчва прясната или охладената риба.

Месото на морския дявол е бяло, приятно, богато на витамините А и D, съдържа много минерали, протеини и аминокиселини и много малко мазнини, което го прави диетично. Може да се въведе както в диетата на хора, които искат да контролират теглото си, така и на болни от атеросклероза и диабет.

Витаминният комплекс, заедно с магнезия, йода, фосфора и желязото в месото на рибата помага при заболявания на ендокринната система, на сърцето и кръвоносните съдове.

Бялото место без кости е добър източник на протеини и микроелементи за бременни жени и деца, възрастни хора, но и активно живеещи.

Вкусови качества на месото на морския дявол

Печен Морски дявол
Снимка: Lenka

Въпреки че след улавянето, половината от трупа на рибата отива за отпадъци и за консумация остава само опашката, резултатът е отличен. Месото е много леко, на малки розови ивици, има приятен вкус и леко доловима сладост.

По време на готвене, месото се уплътнява и за да не изсъхне, добре е кулинарната обработка на рибата да е кратка.

Яде се не само месото, но и хайверът на рибата, а в източната кухня черният дроб и плавниците също са обект на кулинарни експерименти.

Начини на приготвяне на морски дявол в различните национални кухни.

Може да се направи своеобразно деление по отношение на кухнята в отделни географски региони, което показва интересни тенденции.

Морски дявол в европейска кухня

Морски Дявол

Морският дявол е добре да се поднесе пържен, в питателни рибни супи и бульони, много харесвани във френската кухня. В тях се добавят плавниците и главите. Черният дроб се маринова и от него се прави рибен пастет във Франция и Испания. Рибата се поднася в изискани пържени медалиони с моркови, сос от горски плодове, печени картофи или аспержи.

Към европейския набор от възможности за готвене спада и ароматизирано бяло филе, което се сервира пържено с коричка от сирене, обогатено с аромата на розмарин и сос от зеленчуци на фурна с кремообразна текстура.

Тази нискомаслена риба се пече, навита на руло, с пълнеж от пикантни билки, домат и кора от лимон.

В средиземноморската кухня рибата се вари и задушава. Включва се в рибни супи и ризото с риба.

В Северна Африка и Сицилия я добавят към кускус.

Морски дявол в източна кухня

На Изток рибата е високо ценена. В Япония за кулинарна употреба се ползва не само месото, но и кожата, перките и дори стомаха на Морския дявол.

В Китай се готвят бързи ястия с нея. Месото се запържа леко в уок, прибавя се соев сос, кориандър и джинджифил. Задушеният бамбук, ориз и лук са гарнитура към рибата.

В Корея правят богата сладка супа от морски дявол със зеленчуци и други морско риби. С него правят и пълнеж за оризови палачинки.

Морски дявол в американска кухня

В Америка тази риба обикновено се приготвя на скара. Използват се не филетата от рибата, а парченца месо върху кост и това прави месото много сочно, приготвено със зехтин и сол. Така полученият рибен котлет се поднася със задушени маркови или картофи на пюре.

Тази едра плоска риба с грозен вид е вкусна и полезна и може да се консумира от хора със здравословни проблеми или с наднормено тегло. Интересни рецепти са грилованият морски дявол, суши с рибата, чипс от кожа на морски дявол, морски дявол с миди, с каперси, както и приготвен по испански и много други невероятни предложения на майсторите готвачи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес