Конопено мляко

Конопено мляко
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
160.00 лв.
Виж ››

Когато става въпрос за същността на конопеното мляко, е необходимо да се направят някои предварителни уточнения. Съществува коноп за хранителни, текстилни индустриални цели. Тогава се използват специално култивирани кръстоски на растението Cannabis.

Сортовете, които са предназначени за ежедневна употреба, са селектирани, така че да не съдържат психоактивното вещество ТНС, на което марихуаната дължи ефекта си. Конопените семена и конопеното масло не съдържат ТНС, защото се добиват от индустриален коноп, в който психоактивното вещество отсъства, и защото ТНС се локализира в листата, а не в семената на растението, използвани за добив на конопено мляко.

Ясно е, че продуктът няма допирни точки със забранени субстанции, но е добре да се знае състава и полезните му свойства, за да се направи информиран избор за неговата употреба.

Състав на конопеното мляко

Конопеното семе, от което се прави конопено мляко, се смята за една от най-полезните естествени храни и за един от най-концентрираните източници на протеин в природата. В него се съдържат всички незаменими аминокиселини, много есенциални мастни киселини, витамини, минерали и неразтворими фибри. Това го прави енергийна и вкусна напитка за засилване на имунитета, подпомагане на сърдечната функция. То влияе благотворно на кожата, енергизира тялото и ума.

Само в една чаша от 250 мл конопено мляко се съдържат следните хранителни вещества:

- 900 милиграма омега-3 мастни киселини;

- 2800 милиграма омега- 6 мастни киселини;

- 10 основни аминокиселини;

- 4 грама протеин;

- 46 процента от необходимата дневна доза калций;

- Калий;

- Фосфор;

- Рибофлавин;

- Витамини А, Е, В12, В9, Д;

- Магнезий;

- Желязо;

- Цинк;

- Без холестерол.

Хранителната стойност на 100 милилитра конопено мляко е впечатляваща с баланса си:

- 2.7 грама мазнини, от тях 0.3 грама наситени;

- 0.1 грама въглехидрати, без захар;

- Не съдържа фибри;

- 0.2 грама белтъчини;

- 0.5 милиграма омега- 3 мастни киселини;

- 1.6 милиграма омега-6 мастни киселини;

- Енергийната стойност, която получава тялото, е 26 килокалории.

Лечебни и терапевтични свойства на конопеното мляко

Мляко от коноп
Снимка: sweetlouise / pixabay.com

Конопените семена, както и млякото, получено от тях, са много добро средство за борба с хроничните заболявания. С него успешно се профилактират артритът, множествената склероза, болестта на Алцхаймер, сърдечните заболявания. Ефективно е също при лечение на астма, язва, нервно изтощение. Помага за очистване на лицето от акне.

Употребата на конопено мляко усилва активността на мозъка, има и диуретични свойства.

Конопеното мляко се препоръчва на кърмещи жени, тъй като насърчава производството и отделянето на повече мляко.

На дамите може да помогне да подобрят състоянието на кожата си, косата и ноктите и като цяло ги подмладява.

Противовъзпалителните агенти в това растително мляко тушират всякакви възпалителни процеси, подобряват и кръвообращението.

Полезни и приложение на конопеното мляко

- Млякото, получено от семената конопа, не съдържа захари, холестерол и с това е полезно за тези, които имат непоносимост към лактоза;

- Полезно е за спортистите заради способността да поддържа жизнената енергия на тялото и да му осигурява нужното количество протеини;

- Това мляко е добро поддържащо средство за хора, възстановяващи се след продължително заболяване, тъй като е ценен източник на хранителни вещества и мускулна маса;

- Високото съдържание на протеин го прави заместител на месото за вегетарианците;

- При чести мускулни спазми лечението може да се получи по един приятен начин - с чаша конопено мляко, съдържаща магнезий за премахване на спазмите;

- В конопеното мляко се съдържа глобулин. Той осигурява потока от ензимни реакции в кръвната плазма и така укрепва тялото да се бори с външни чужди организми, произвеждайки антитела. Известно е, че работата на имунната система е в силна зависимост от количеството на съдържащите се в организма имуноглобулини и от скоростта, с която се генерират антитела. Най-добрият начин да се осигури на организма подходящото количество витамини, е да се използват голям брой глобулини. А за тази цел са нужни храни с високо съдържание на протеини. Тъй като конопените семена представляват 61 % от глобулина, млякото, получено от тях, е много ефективно средство за повишаване на имунитета и за заличаване на нарушенията в него. Затова се използва като стимулатор на имунната система от естествен произход.

Как да направи конопено мляко вкъщи?

Конопеното мляко може да се закупи от магазини за биохрани, но може да се произведе и у дома. Необходимите продукти за домашно конопено мляко са съвсем прости:

- 1 чаша небелено конопено семе;

- 2 чаши чиста вода.

Приготвянето на конопено мляко е също е съвсем лесно:

За да бъде по-лесна обработката, в някои рецепти се препоръчва да се накиснат семената във вода за 8 часа. След това се измиват добре, поставят се в блендер с 2 чаши вода и се разбиват 2-3 минути. Количеството вода може да варира според желаната гъстота. Сместа се прецежда през марля. Може да се овкуси с мед, сушени или пресни плодове, които се разбиват заедно със семената.

Останала маса от прецеждането също може да влезе в употреба под формата на пилинг за тяло и да се нанесе на лицето като подхранваща маска.

Предимства и приложение на конопеното мляко

Смути с конопено мляко

Конопеното мляко съдържа само натурални съставки, които не спадат към алергените. Към него няма изкуствени добавки, необходими за производството или запазването му.

Продуктът е чудесна алтернатива на животинския продукт - кравето мляко. Може да бъде добавка към сутрешната чаша кафе или чай, да се консумира заедно със зърнени закуски или самостоятелно като освежаваща напитка. Това е типична веган напитка, подходяща за строгия хранителен вегански режим. Напитката има сравнително добра трайност от 5 дни, съхранявана в хладилник. Това мляко е пълно с хранителни вещества и е вкусно. Отлично замества оризовото, бадемовото, кокосовото или млякото от овесени ядки като още една възможност за хранително разнообразие с естествен произход.

Вреди и противопоказания за ползване на конопено мляко

Този продукт се причислява към напълно безвредните, без странични действия, ако не съществува алергия към конопените семена.

За някои хора е етичен избор да не пият животински мляко. Има и такива, които страдат от лактозна непоносимост. И за двете групи конопеното мляко е възможност да задоволят нуждата си от млечната напитка, елиминирайки нейните посочени несъвършенства. Заедно с това тялото получава основни хранителни вещества, някои от които не синтезира само и трябва да си набави отвън чрез храната.

Конопеното семе, което може да бъде закупено от търговската мрежа и да послужи за домашно производство на конопено мляко, е от индустриален коноп, култивирана кръстоска на растението, от което е премахнато психоактивното вещество. Предвидено е, че може да бъде за ежедневна употреба.

Малко са продуктите, които можем да посочим като напълно безвредни и без странични действия, без добавки и с естествен произход. Конопените семена, които са основата на конопеното мляко, спадат към тази рядка категория и са чудесен начин всеки да заради тялото си с полезни вещества, без да се отказва и от любимия вкус на кравето мляко.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest