gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да съхраняваме правилно кокосовото масло?

Как да съхраняваме правилно кокосовото масло?

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
22857107
Как да съхраняваме правилно кокосовото масло?

Опаковката на кокосовото масло не ви казва точно как да го съхранявате. Срокът на годност на продукта зависи от температурата, влажността и осветеността на помещението. Затова нека разгледаме някои основни моменти от правилното му съхранение у дома.

Кокосовото масло съдържа предимно наситени мазнини под формата на средноверижни мастни киселини. Мастните киселини са с по-къса дължина от наситените мазнини, намиращи се в месото и млечните продукти, но подобно на наситените мазнини, те нямат двойни въглеродни връзки. Увреждането на маслата за готвене настъпва, когато мастните киселини се окисляват и гранясват - обикновено, когато са изложени на въздух или светлина. Поради стабилната си химическа структура, наситените мазнини са устойчиви на разваляне и могат да издържат много по-дълго от повечето други растителни масла.

Преди употреба на маслото е необходимо да се провери и прегледа за годност и безопасност. Разваленият продукт не е подходящ за храна, ако се появят симптоми на отравяне, незабавно се консултирайте с лекар.

Лесно е да се определи съхранението и годността за консумация, обърнете внимание на външния вид и миризмата:

- Течността е придобила белезникав оттенък или ясно се вижда плесенясъл филм - развалена е. Не можете да го използвате.

- Продуктът е съхраняван при температури, близки до нула градуса, има гъста консистенция - фокус върху аромата. Неприятната мухлясала или гранясала миризма показва разваляне и е лош знак. Продуктът трябва да се изхвърли незабавно: за неспециалиста е трудно да определи степента на разваляне.

- Ако се появи мухъл, не използвайте. Невъзможно е да се определи колко дълбоко мухълът е проникнал в състава без специално изследване, по-добре е да не рискувате.

Повечето марки претендират за срок на годност до 2 години за рафинирани масла и до 4 години за нерафинирани (Extra Virgin) масла. Ако няма очевидни признаци на влошаване, след изтичане на срока на годност е позволено да се използва в продължение на няколко месеца с повишено внимание. Възможно е да се използва продукт с изтекъл срок на годност за козметични цели, за полиране, лубриканти и др.

Как правилно се съхранява кокосовото масло

Кокосово масло

Ако се спазват всички препоръки за съхранение, кокосовото масло ще остане свежо за доста дълго време.

Ако го използвате често, просто го съхранявайте на тъмно и хладно място. Директната слънчева светлина може да ускори влошаването на маслото. Така че не го оставяйте на слънце – най-добре го съхранявайте на тъмно място.

Повечето домакини ще отговорят абсолютно правилно на въпроса за идеалното място за съхранение на масло - в хладилник. Въпреки това е необходимо да се вземат предвид редица фактори:

- рафтът на вратата не е най-подходящото място, защото когато отваряте и затваряте хладилника, температурата постоянно ще се променя;

- чекмедже за зеленчуци в долната част на уреда ще запази храната достатъчно мека, за да се разнесе удобно върху сандвичи;

- най-хладното място в хладилника ще увеличи максимално срока на годност.

Също така, дръжте съда с маслото плътно затворено. Не забравяйте, че също трябва да вземате от маслото от съда за съхранение само със суха и чиста лъжица или вилица (или каквото и да е). Ако в маслото попаднат частици течност или храна, то може да мухляса. Ако сте го купили в големи количества, може да е по-удобно да го разтопите в голяма тенджера, така че да има еднаква консистенция и след това да го изсипете в малки съдове.

В повечето случаи най-удачно е да съхранявате кокосовото масло в опаковката на производителя. Най-често производителят на използва буркани като опаковка. В този случай покупката може да бъде преместена в домашния хладилник в същата форма, в която е лежала на рафта на магазина. Това важи и за онези ситуации, когато производителят е избрал фолио, пластмасова кутия или друг непрозрачен съд за опаковане. Стоките, закупени на килограм, опаковани в найлоново фолио, трябва да бъдат прехвърлени в олио или увити в подходящ материал.

При избора на кутия за масло или друг съд за съхранение на масло е по-добре да се даде предпочитание на материали като порцелан и неръждаема стомана. Ако контейнерът е направен от пластмаса, стените ще бъдат пропускливи за миризми от околната храна. Освен това измиването може да бъде трудно. Основните изисквания за съд за съхранение на масло са непрозрачни стени и плътно прилепващ капак. В правилно съд с подходяща спецификация, маслото може да се съхранява в хладилник до 3-4 седмици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest