Трите най-ефикасни антиоксиданта
Tri najefikasnija antioksidansa
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Трите най-ефикасни антиоксиданта

Трите най-ефикасни антиоксиданта

ликопенът е мощен антиоксидант
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
29.00 лв.
Виж ››

Предпазването на клетките от оксидативния стрес и свободните радикали е от съществено значение за общото здраве. Тази важна задача се възлага на антиоксидантите.

Наистина здравият и силен организъм може да се справи сам със свободните радикали, но наличието на спъващи фактори като наличието на заболявания, замърсения въздух, тютюнопушенето, приема на медикаменти, консумирането на преработени храни, пестицидите и други изискват антиоксиданти, които да осигурят добро здравословно състояние на тялото.

Кои 3 антиоксиданти са в челото на най-полезните за поддържане на организма?

1. Астаксантин

За най-мощен антиоксидант в природата се счита астаксантинът. Той се намира във вид микроводорасли, които са познати на японските жени за поддържане на кожата и забавяне хода на времето.

Ползите от този антиоксидант обаче надхвърлят грижата на красивия външен вид. Той подпомага нормалната функция на сърдечно-съдовата система, нервите и имунитета, понижава рисковете от инфаркт, намалява нивото на триглицеридите. Намалявайки лошия холестерол, нивата на С-реактивен протеин, той се бори с възпалителните процеси в тялото, подобрява зрението и предпазва от анемия. За защитата на цялото клетка може да разчита на този антиокидант.

2. Витамини С и Е

витамин е е много ефикасен антиоксидант

Други мощни антиоксиданти, които са и широко достъпни, са витамините С и Е. Витамин С подпомага синтеза на колагена и пази младостта и свежия вид на кожата, стимулира имунитета, регулира кръвното налягане, подпомага функциите на белите дробове и пази от тумори.

Витамин Е се грижи за транспортирането на кислород в тялото, понижава нивата на лошия холестерол и подкрепя имунната и ендокринната система.

3. Ликопен

Отличен антиоксиданът е и ликопенът. Той снижава риска от рак на простатата, предпазва от преждевременно стареене и заболявания като диабета и болестта на Алцаймер. Характерното за този силен антиоксидант е, че неговите качества се повишават след термична обработка. Примерно доматите на пюре са по-ценни в това отношение от суровите.

Хранителни продукти, съдържащи силни антиоксиданти, са зеленият чай, черният и чай каркаде, подправки като куркума, канела и мащерка. От плодовете и зеленчуците може да се доверим на нара, бъза, артишока, домата, шипката.

За любителите на сладките изкушения също има опция, това е черният шоколад.

Ежедневната консумация на храни с антиоксиданти ще осигури нормалната функция на организма, а това ще подобри и здравето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest