gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Каква диета да избера?

Каква диета да избера?

Г. ВълчеваГ. Вълчева
Новак
2202
Каква диета да избера?
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
6.60 лв.
Виж ››

Стане ли дума за отслабване, съвети не липсват. Списания, книги и уебсайтове ви обещават, че ще загубите завинаги излишното тегло, използвайки диети, които елиминират мазнините или въглехидратите.

При толкова много противоречиви опции, как да разберете кой подход ще работи за вас?

Преди да започнете диета, е добре да се консултирате с вашия лекар. Той познава здравословното ви състояние и лекарства, които приемате и би могъл да ви посъветва. Включително за това как да тренирате безопасно, особено ако имате физически или медицински проблеми или болки в определени части на тялото. Ако личният ви лекар не може да ви помогне, то е възможно да ви препоръча добър диетолог. Ето още няколко съвета при избора на диета.

Вземете предвид личните си нужди

Както знаете, няма диета, която да работи еднакво за всички. Важен е начинът ви на живот и целите, които сте си поставили. От значение е здравословното ви състояние, особено важно е, ако имате диабет, сърдечни заболявания или алергии. Преди да започнете програма за отслабване, помислете върху следните въпроси: Какви диети сте опитвали? Какво ви хареса или не ви хареса в тях? Успяхте ли да спазвате диетата? Кое даде резултат и кое не? Как се чувствахте физически и емоционално, докато сте на дадената диета?

Потърсете безопасна, ефективна програма за отслабване

Избор на диета

Изкушаващо е да повярвате на обещанията за бърза и драматична загуба на тегло, но бавният и стабилен подход е по-лесен за поддържане и обикновено по-ефикасен в дългосрочен план. Обикновено препоръчителната загуба на тегло е от 0.2 до 0.9 килограма на седмица. В някои ситуации по-бързото отслабване може да бъде безопасно, ако е направено правилно и с лекарски надзор.

Успешната загуба на тегло изисква промени в начина на живот в дългосрочен план – хранене, упражнения, навици. Промяната в поведението е жизненоважна и може да има най-голямо въздействие върху вашите дългосрочни усилия за отслабване и избора на правилната диета.

Не забравяйте да изберете план, с който можете да живеете, като се съобразите със следните условия:

Гъвкавост

Гъвкавият план не забранява определени храни, а вместо това включва разнообразие от всички основни групи храни. Здравословната диета включва зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти, постни източници на протеини, ядки и семена. В гъвкавия план е важно да включите храни, които можете да намерите в местния магазин за хранителни стоки и които обичате да ядете. Трябва обаче да ограничите алкохола, сладките напитки и сладкишите с високо съдържание на захар, тъй като калориите в тях не осигуряват достатъчно хранителни вещества.

Баланс

Вашият план трябва да включва адекватни хранителни вещества и калории. Яденето на големи количества от определени групи храни и елиминирането на други, с цел рязко намаляване на калориите, може да причини хранителни проблеми. Запомнете, че безопасните и здравословни диети не изискват големи количества хранителни добавки и витамини.

Удоволствие

Диети и отслабване

Диетата трябва да включва храни, които харесвате, които бихте искали да ядете цял живот, а не такива, които можете да търпите само в хода на диетата. Ако не харесвате храната, която сте включили, ако планът е прекалено ограничаващ или еднообразен, вероятно няма да се придържате към него. Това прави дългосрочната загуба на тегло малко вероятна.

Дейност

Вашият план трябва да включва физическа активност. Упражнения плюс по-малко калории ще ви помогнат да засилите загубата на тегло. Преди всичко упражненията имат множество ползи за здравето, включително противодействат на загубата на мускулна маса, която се получава при загуба на тегло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest