gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво е лимонена киселина?

Какво е лимонена киселина?

МагдаленаМагдалена
Чирак
21282
Лимонена киселина
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
35.00 лв.
Виж ››

Лимонената киселина е слаба органична киселина, която се среща в много плодове и зеленчуци. Тя се използва като добавка и консервант в много храни.

Лимонената киселина е естествен компонент на плодовете и плодовите сокове. Най-значимите количества се съдържат в цитрусовите плодове. Тя придава на лимона и лайма (зеленият лимон) характерния им кисел вкус. Лимонът, както и лаймът, съдържат най-много лимонена киселина. Но и други цитрусови плодове като портокали и грейпфрути (и дори някои горски плодове) също съдържат големи количества от нея.

Какви са ползите за здравето ни от лимонената киселина?

Лимонената киселина може да бъде използвана като добавка и консервант в храната и може да се използва за съхраняване на витамин С. Тя се използва при консервирането, замразяването и изсушаването на храните.

Най-важните роли на лимонената киселина е нейното участие в метаболизма и това е една от най-важните ползи. Всъщност цикълът на лимонената киселина (известен още като цикъла на Кребс) е метаболитният път, по който храните се разграждат до вода, въглероден диоксид и енергия.

Лимонената киселина също може да предотврати или забави образуването на камъни в бъбреците. Когато лимонената киселина е в състава на урината, тя се свързва с калция, разбива малки камъни, които може да се образуват, и възпира формирането на камъни чрез промяна на pH.

Друга полза на лимонената киселина е, че увеличава усвояването от тялото на някои минерали като магнезий, калций и цинк.

В кои храни се съдържа лимонената киселина?

Цитрусите съдържат лимонена киселина

Лимонената киселина най-често се открива на първо място естествено в цитрусовите плодове и цитрусовите сокове, но присъства в по-малки количества и в други плодове. Някои храни, които естествено съдържат лимонена киселина, включват:

- Лимони;

- Лайм;

- Грейпфрути;

- Портокали;

- Ананаси;

- Череши;

- Малини;

- Ягоди;

- Червени боровинки;

- Грозде;

- Домати.

Лимонената киселина се произвежда и използва като хранителна добавка. Около 70% от произведената лимонена киселина се използват като добавка към храната, но тя се използва също така и в лекарства и някои козметични продукти.

Лимонената киселина се използва както като естествен подобрител на вкуса, така и като консервант в различни храни, като конфитюри и желета и консервирани плодове и зеленчуци. Също така се използва и в сладолед, плодови напитки, бонбони и газирани напитки.

Лимонената киселина помага за регулирането на киселинността, но действа и като антиоксидант. В консервирани храни тя може също да помогне за предпазване от ботулизъм, поради ниското си pH и киселинния си профил.

Друго приложение на лимонената киселина включва използването ѝ в производството на сапуни и почистващи препарати, използва се в хранителните оцветители, боите, козметиката и фармацевтиката като буфер, като активно вещество в производството на антивирусни носни кърпи. Лимонената киселина се използва в производствената и строителна промишленост, както и за стоп-баня като част от процеса на проявяване на фотографските ленти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest