Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Мента - защо е толкова полезна?

Мента - защо е толкова полезна?

Мента - защо е толкова полезна?
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Има много видове мента, като ще е интересно да научите, че дори и джодженът е вид мента. Тази мента обаче, която е най-популярна у нас именно заради лековитите си свойства, е известна с английското си наименование mentha или peppermint и е кръстоска между водната мента и градинската мента. Сред всичките разновидности на ментата тя е призната като отделен подвид чак в края на 17-ти век.

В наши дни освен да се заемете сами с отглеждането на мента в двора си или като саксийно растение (тя ще излъчва приятен аромат на свежест там, където е засадена, но и ще прогонва нежеланите насекоми), можете и директно да си закупите чай от мента, екстракт от мента или мента на капсули. А ето как да отгледате мента в саксия.

Важно е да знаете, че когато приемате перорално екстракт от мента, независимо дали е под формата на течност, капсули или на прах, трябва да следвате стриктно упътването за използването ѝ от производителя ѝ, защото в тези варианти тя е концентрирана и при прекаляване с дозировката може да бъде дори и токсична.

Защо ментата е толкова полезна

Чай от мента

Ако пиете редовно чай от мента или просто дъвчете листата ѝ, ще съумеете да облекчите симптоми като стомашни болки, подуване, газове, диария и запек. Употребата ѝ под формата на чай се препоръчва от все повече педиатри за деца, страдащи от коремни болки, както и за жени за облекчаване на коремните болки по време на месечния им цикъл.

Поради факта, че в ментата се съдържат съединения, способстващи отпускането на тъканите в стомашно-чревния тракт, тя придобива все по-голяма популярност и като средство срещу гадене. Може да бъде използвана за облекчаване на позивите за повръщане по време на дълъг път, при морска болест или пък при хора, провеждащи химиотерапия.

Неотдавна са проведени проучвания, които сочат, че маслото от мента би могло да възпрепятства развитието на хранителни бактерии като салмонела, листерия и ешерихия коли. Освен това ментата има и антимикробно действие, което способства не само за подобряване на дъха в устата ви, но и за поддържането на зъбите ви искрящо бели. Това е причината ментата да е широко използвана съставка в пастите за зъби и водите за поддържане на хигиена в устната кухина.

Ментолът, който е активната съставка в ментата, облекчава главоболието и мигрената. Можете да използвате ментата за ароматерапия или да втриете няколко капки етерично масло от мента в слепоочията си, за да почувствате облекчение. Внимавайте само да не прекалявате с количеството масло и избягвайте зоната около очите, защото по време на подобна процедура ще усетите парене.

Мента в саксия
Снимка: Ajaydev Singh/Pixabay.com

Не на последно място, ментата е изключително подходящо средство за овладяване на симптомите на сезонните алергии. Заради съдържащата се в нея розмаринова киселина, тя може да овладее симптоми като запушен нос, кихане, кашляне, зачервени и сърбящи очи.

Освен всички гореизброени ползи от ментата тя още е чудесен източник на енергия, поради което можете да добавяте винаги по няколко листа мента към любимия си чай. А лятно време не забравяйте да я добавяте и към ястията и любимите салати, защото чрез консумацията им ще се почувствате по-свежи, жизнени и леки като перце!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest