Минокоп

минокоп
Снимка: Dessie
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Моретата крият какви ли не чудновати риби, включително и нашето Черно море. За една рибата със странно име минокоп обаче се казва, че и два живота да има човек, може да не успее да я опита. Тази забележителна морска обитателка не може да се хване на въдица, тя дори не кълве стръвта, която се хвърля. Достатъчно умна е, за да подмине рибарските мрежи и да не се заплете в тях. Само изключителен подводен ловец с харпун може да надхитри и вземе за трофей минокоп.

Рибари, изкушени от изключително трудната за улов риба, разказват легендата за костният кръст, скрит в подчерепната кухина на минокопа. Рибарско поверие носи мълвата, че тази кост ще донесе късмет на своя притежател, благоденствие на дома му и слука на рибаря. Затова който има редкия шанс да се сдобие с нея, трябва да я пази за талисман.

Всяка риба обаче е обект не само на улов, но и на кулинарни експерименти. С каква слава се ползва минокопът в кулинарията, какви възможности дава на готвачите и как да процедираме с риба минокоп.

За да се запознаем с нея, трябва да тръгнем от описанието на вида, разпространението и качествата на месото на минокопа.

Общи сведения за риба минокоп

Минокопът в България много често е наричан милокоп, но става въпрос за една и съща риба. Научното название на вида е sciaena cirrosa и принадлежи към семейство skiainidon - Минокопови.

Това е хищна риба, която се храни предимно с малки рибки. Доста плаха е и бяга при най-малка индикация за опасност, независимо колко апетитна изглежда стръвта, към която се е насочила.

Минокопът има доста благ външен вид. Тялото на минокопа е високо, леко сплеснато. Лесно се разпознава по сребърно сивия си цвят от двете плоски страни, черния си гръб и мустаците под върха на брадичката. Израстъкът има сетивна функция и помага на рибата да се ориентира и да опипва и сканира дъното.

Интересното във външния вид на минокопа са едрите люспи, с които е покрита, и които говорят за нейната принадлежност към по-младите в еволюционно отношение риби. Люспите падат трудно, както при бялата риба и щуката.

Интересна подробност е, че капачето, което се намира на главата при хрилете на рибата също е покрито с люспи. За разлика от другите риби минокопът има люспи и по главата, които опират почти до ноздрите. Специалистите наричат устата на рибата долна, защото долната челюст е скъсена и има подобно на муцунка образувание. В устата си рибата има зъби, покриващи долната челюст.

Минокопът достига на размер най-често 70-80 сантиметра и тегло 40-60 килограма, но не са изключение риби по 1 метър.

Минокопът е много бърза риба и за нея не представлява трудност да преследва сардини и скумрии. Рибата води придънен начин на живот и предпочита калните дълбини. Рибата се движи много енергично, лесно се придържа и балансира по морското дъно. Среща се главно във водите на Средиземно и Черно море и на Атлантическия океан. Поради замърсяването на водите на Черно море популацията на рибата е силно намаляла.

Много често рибарите бъркат минокопа с морската врана. И двете риби са хищни, с мълниеносни реакции и са труден улов при подводния риболов. Сходната биология на рибите ги прави трудно различими, но морската врана е по-малка. Има разлики и в оцветяването.

готвен милокоп
Снимка: Dessie

Струва си да се опита риболовът на тази ценна вече риба, който е най-добър през месеците юли и август и тогава е подходящо да се изпече рибата направо на брега на морето.

Характеристика на месото на риба минокоп

Минокопът се смята за изключително вкусна риба. Като всеки хищник тя има бяло, сухо и нетлъсто месо. То е много крехко и сочно. Вкусът му е приятно сладък. През есента в България могат да се намерят малки риби с размери от 5 до 16 сантиметра, които са подходящи за пълнене и печене във фурна. По-едри екземпляри се намират много трудно, но точно те дават истинска представа за вкусовите качества на тази риба.

Полезните свойства на рибното месо на тази рядка и уникална морска обитателка са много. Те се определят от малкото мазнини - от 0. 1 до 0. 5% от съдържанието. В замяна на това протеините са около 20 процента. Това я прави подходяща за диетично хранене.

Съвети при почистване на риба минокоп

Минокопът, който е познат също с името каменен лаврак, се отличава от другите риби по многобройните люспи, които покриват даже главата на рибата. Почистването на люспите не се различава от това на останалите риби като технология, само става по-бавно заради голямото им количество и трудното премахване на здравите люспи.

Рибата се държи с опашката към готвача и с нож се свалят люспите в посока, обратна на естествената им посока. След почистване на вътрешностите, рибата може да се постави в марината или да се осоли добре преди термичната обработка, в зависимост от рецептата, по която се приготвя.

Премахват се също зъбите и главата. Тя е добре да се запази, ако се предвижда да се прави рибена чорба.

Най-добрите рецепти за минокоп

Минокопът е най-вкусен, изпечен на скара. По-екзотичните рецепти предлагат да се накисне рибата в марината от бяло вино, сол - най-добре морска, чесън, черен пипер и зехтин. Престоява 1 час в хладилника, после се намазва със зехтин и се пече на скара.

Много вкусна става рибата минокоп, ако е печена на фурна в морска сол. При печенето обаче трябва да се предвиди, че тази риба залепва за дъното на съда и затова трябва да се увие в хартия за печене, фолио, или на дъното на тавата да се поставят дървени шишчета на печене, за да не опре рибата директно на дъното на съда.

Пълнен минокоп с плънка от настъргани моркови, нарязан на ситно пресен лук и подправки и изпечен на фурна е също много харесвано блюдо от ценителите на вкуса на минокопа. Гарнитурата е задължително от печени картофи и моркови на пара.

Рибената чорба с тази риба става чудесна, но е добре да се сложат и други хищни морски риби с близки вкусови качества, които да дадат един общ наситен и мек вкус.

Минокоп приготвен като риба плакия има приятен вкус с доматен сос.

Рибата минокоп има толкова добър собствен вкус, че позволява да се приготви семпло и здравословно и да бъде неописуемо вкусна. Поради това тя вече не принадлежи към разпространените риби, а към тези, за които се казва, че да бъдат опитани е рядък шанс.

Подправките, подходящи за минокоп, включват основните за всички риби - сол, черен пипер, лимон, а също копър, канела и много зехтин.

Подходящи гарнитури за тази риба са храни със сладникав вкус - сладки картофи, кускус, моркови.

Подходящи напитки за поднасяне на минокоп

При сервиране на рибата минокоп важат правилата за бяла нетлъста риба. За нея най-подходящи са белите вина.

Има вариант да се поднесе също с розово вино, защото то има характеристики, подобни на тези на бялото и затова нискомаслените риби като минокопа правят добър тандем с тях.

Рибната супа с минокоп също върви добре с бяло и розово вино. Температурата на виното трябва да бъде 12 градуса при сервиране.

Минокоп може да се сервира и с пенливо вино, защото шампанското има лек вкус и се счета за идеална напитка за нискомаслени сортове. Сухото или полусладко вино е много добър избор.

А в тези рецепти може да видите как да си приготвите и други видове риба - риба на скара, пържена риба и риба на фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Свързани рецепти