Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-трудно смилаемите продукти

Най-трудно смилаемите продукти

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Плодове

За да се храним правилно, трябва да знаем не само колко е количеството калории в храната, но и времето, за което даденият продукт се смила от организма.

По този начин ни е ясно кога обременяваме излишно стомаха си с безсмислено натоварване между обяда и вечерята. Продуктите, които се усвояват бързо от организма, дават бърза енергия, а продуктите, които се усвояват бавно, осигуряват по-дълго усещане за ситост.

Така например за час и половина се смила лимонът. За един час и четиридесет и пет минути се усвояват авокадото, гроздето, мангото, маслините и малините.

За два часа организмът ни се справя с черешите, грейпфрута, портокала, стафидите, кокосовото мляко, чесъна, картофите, доматите и с кафявия ориз. За два часа и петнадесет минути усвояваме пресните смокини, круши, ананас, ягоди, моркови, зеле и зелената салата.

Два часа и половина са необходими на организма ни, за да усвои фурми, сушени смокини, пресни праскови, печени бадеми, зелени подправки, лук, гъби, бобови растения, бял ориз.

Брюкселско Зеле

За два часа и четиридесет и пет минути се смилат пресните ябълки, кайсии, сини сливи, диня, кестени, орехи, цвекло, тиквички и пшеничени трици. Три часа стигат, за да смели стомахът ни сушени сливи, лайм, шам-фъстък, броколи, царевица, спанак, соя, пшенични кълнове.

За три часа и петнадесет минути смиламе пъпеш, зехтин, кашу, нар, сушен кокос, целина, краставици, чушки, тиква, ряпа, грах, фъстъци, пшеница. За три часа и половина – патладжани, горчица, сушен грах, соево олио, ръж.

За три часа и четиридесет и пет минути – райски ябълки, дюли, червено зеле, ечемик. Четири часа губи стомахът ни, за да се справи с брюкселското зеле и с хряна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
52
44
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
роси
роси
04.08.2014 00:26
отговор на трътката,всички плодове имат фибри някой по малко някой повече имат и пектин всичко с повече фибти и пектин е бавно усвоимо
0
0
трътка
трътка
16.03.2014 13:48
Интересно. Доколкото знам всички плодове се храносмилат за 20 минути до час - може би тук говорите за времето за храносмилане+преминаване през червата.
9
0