Защо да ядем повече лук всеки ден?
Why Eat More Onions Every Day?Zašto da jedemo više luka svakog dana?
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо да ядем повече лук всеки ден?

Защо да ядем повече лук всеки ден?

EvgeniaEvgenia
Готвач
91175867
5 промени, които ще настъпят с вас, ако хапвате лук всеки ден
Уред за почистване на микровълнови фурни
Практичен аксесоар за вашия дом:
Уред за почистване на микровълнови фурни
20.00 лв.
Виж ››

Няма такъв зеленчук, който да не допринася за вашето здраве, но лукът е зеленчук, който е от първите в класацията. Лукът е добър източник на витамини, минерали и фибри и е известно, че предлага различни ползи за здравето. Известно е, че лукът е полезен за здравето на сърцето, костите и червата.

Лукът е сред най-богатите хранителни източници на хранително вещество, наречено кверцетин, за което е известно, че забранява активността или създаването на елементи, причиняващи рак. Флавоноидите идват от растения и се намират в особено изобилие в лука.

Тези, които са предприели дългосрочна диета с високо съдържание на флавоноиди, намаляват риска от болест на Алцхаймер, категорични са изследвания. Но консумацията на лук има също и много други предимства, които ще изненадат доста от вас, след като ги прочетат. Имайте предвид обаче, че ако сте чувствителни към лук, е препоръчително да се консултирате с лекар, преди да го консумирате.

Ще ви посочим 5 ползи от лука, които могат да помогнат за постигане на желаната от вас цел, ако го включите в ежедневното си меню.

1. Лукът увеличава плодовитостта

Лучена вода

В миналото мъжкото безплодие се е лекувало с лекарски прегледи, операции и много тестове. В днешни времена можем просто да пием сок от лук. Приемането на голямо разнообразие от антиоксиданти (които лукът има в изобилие) е иновация за повишаване на ефективността на плодовитостта. При това лука е натурален продукт.

2. Лукът помага при кръвоизлив от носа

Чудесен начин да спрете кръвотечението от носа е използването на лук. Това можете да постигнете, като вземете половин глава лук и я поставите точно под ноздрите си, след което вдишайте. Лукът съдържа витамин С и биофлавоноиди, които допринасят за спирането на кървенето. Друго предимство на лука е, че помага при запушен нос. Лукът разхлабва проходите в носа, като улеснява дишането.

3. Лукът спира депресията и подобрява настроението

Лукът съдържа фолиева киселина, която помага за предотвратяване на появила се депресия и повишава настроението ви чрез разграждане на аминокиселина, наречена хомоцистеин.

4. Дъвченето на суров лук помага срещу образуване на кариеси

Дъвченето на суров лук ще направи зъбите ви по-устойчиви на кариеси, защото се бори с всички бактерии в устата. Достатъчно е да дъвчите малко лук за 2 до 3 минути, като това може да помогне за предотвратяването на кариеси.

5. Лукът засилва имунната система и предпазва от настинка и грип

Лучена супа

Според Люк Коутиньо, който е здравен експерт, лукът може да помогне за предотвратяване на настинки, кашлица, треска и възпалено гърло.

Това става, като нарежете лука на парчета и ги накиснете във вода за 6-8 часа. Приемайте от лучената вода по 3-4 супени лъжици, по 3 пъти на ден за лечебни ползи.

Вярвате или не, обаче една топла домашна лучена супа също може да направи чудеса с тялото ви. Ако ли пък ви се хапва нещо по-така, пригответе си хрупкави лучени кръгчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest