gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезен ли е приемът на Гхи или не? Цялата истина

Полезен ли е приемът на Гхи или не? Цялата истина

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Готвач
43273
Полезен ли е приемът на Гхи или не? Цялата истина
Електронна везна тип кана
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Електронна везна тип кана
46.00 лв.
Виж ››

Ползите от консумацията на Гхи са много повече, отколкото си представяте.

Произходът на Гхи е много далечен, той е бил изконна част от индийската култура, дори когато се правят жертвени или празнични огньове и храни през вековете.

Тъй като подпомага способността на чревните стени да абсорбират хранителни вещества, пречистеното масло е било използвано като солидна опора и катализатор в Аюрведа за усвояване на билки и ускоряване на възстановяването на различни заболявания, както и за подпомагане на обръщането на някои здравословни състояния. Ползите за здравето от Гхи се простират както до тялото, така и до ума.

Подпомага витаминното хранене

Полезен ли е приемът на Гхи или не

Витамин D, наричан още лечебен хормон, може да бъде подпомогнат от Гхи заради високото си съдържание на витамин K2.Той работи с витамин D и калций за оптимално здраве на костите. Като се има предвид, че и двата витамина K и D са мастноразтворими, Гхи е най-перфектният техен източник. Също така е богат на конюгирана линолова киселина, мастна киселина, за която е известно, че предпазва от диабет и артериална плака, което я прави суперхрана за превенция на сърдечно-съдови заболявания.

Не кара диабетиците да наддават на тегло

Стигайки до диабет, инсулинът е хормон за наддаване на тегло и типичният диабетик лекува 1:1 въглехидратите, които той или тя консумира, въпреки че всички въглехидрати не са еднакви, точно както всички мазнини не са. Но Гхи не изисква инсулин и следователно не може да причини повишавана на теглото.

Гхи е добра мазнина

Гхи, за разлика от повечето рафинирани и някои естествени масла, няма да се превърне във вредни и увреждащи артериите трансмазнини при нагряване, поради високата си точка на нагряване. Гхи може да се използва и като възможност за забавяне и избягване на скокове на кръвната захар за хора с диабет. Също би помогнало да забави усвояването на прости въглехидрати, което ги прави по-малко вредни за червата ни.

Гхи е храна за хора с непоносимост към лактоза

Гхи - пречистено масло
Снимка: ANONYM

Непоносимостта към лактоза, точно както и непоносимостта към глутен е огромен проблем за много хора в днешно време, особено тези над 40-годишна възраст. И освен ако човек не спазва веганска диета, Гхи е в силно неутрална храна. Това се дължи на начина, по който се произвежда традиционно - от кравето масло се отстранява лактозата и казеинът (протеин). Именно това прави маслото подходящо за хора, които не могат да усвояват млечни продукти.

Тъй като Гхи може да се яде по всяко време на деня или нощта, започването на деня с яйца, приготвени Гхи, е доста лесен вариант да го включите тази полезна храна в менюто си.

Гхи с малко лимон, черен пипер и малко ябълков оцет може да се превърне и в страхотен дресинг за салата.

Освен това в дъждовен ден, когато се чувствате слаби или сте с треска, опитайте лате с куркума с една чаена лъжичка Гхи и вижте как магията се разгръща!

Гхи е идеалната мазнина, с която може да приготвите:

- бухти;

- палачинки;

- пилешко на тиган;

- домашни печива.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest