gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Различните видове ориз и техните ползи

Различните видове ориз и техните ползи

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Готвач
43273
Различните видове ориз и техните ползи
Кана с преса за кафе и чай  600 мл
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл
16.00 лв.
Виж ››

От всички храни по света, оризът е може би единственото зърно, което привлича хората в световен мащаб. Той присъства в различните кухни и е сред достъпните хранителни продукти. Тази храна обаче има безброй разновидности, някои по-полезни от други. Нека да разгледаме различните видове ориз и техните ползи!

Кафяв ориз

Кафявият ориз се счита за по-здравословен от белия си аналог, просто защото е пълнозърнест, а не рафиниран. Съдържа ядрото, триците и зародиша. Когато зърното е рафинирано, то го лишава от хранителни вещества. Кафявият ориз обаче съдържа желязо, витамини от група В и фибри, както и известни количества протеин. Може да помогне за контролиране на холестерола и понижаване на нивата на кръвната захар.

Басмати ориз

Това е една от най-ценните кулинарни съставки в Индия и има основателна причина за това. Оризът басмати е с ниско съдържание на мазнини, съдържа незаменими аминокиселини, фолиева киселина и магнезий. Полезен ориз е за предотвратяване на диабет тип 2!

Ползи от ориз басмати

Жасминов ориз

Първоначално използван в Тайланд, жасминовият ориз е дългозърнест сорт с флорален аромат и леко лепкава текстура. Докато обикновеният бял жасминов ориз няма допълнителни предимства пред белия ориз, кафявият жасминов ориз запазва своите трици, което го прави богат на фибри.

Арборио ориз

Родом от Италия, оризът Арборио стана популярен напоследък, поради използването му в европейската кухня, особено в ризото. Оризът Арборио съдържа високи нива на мазнини, но също така съдържа витамини А и С и е чудесен източник на протеини. Въпреки това, той има по-висок гликемичен индекс, така че внимавайте за нивата на захарта си.

Сортове ориз

Червен ориз

Червеният ориз от Индия получава цвета си от антоцианин, който е мощен антиоксидант. Този полезен вид ориз съдържа манган и може да контролира болките в костите и ставите. Добър е за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, с ниско съдържание на мазнини е и е отличен продукт в менюто за диабетици!

Разгледайте и нашите рецепти с ориз, за да готвите винаги вкусно и полезно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest