gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-добра алтернатива на храните алергени

Най-добра алтернатива на храните алергени

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
43875
Най-добра алтернатива на храните алергени
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения-24%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
11.00 лв.
8.36 лв.
Виж ››

Светът все повече страда от често срещани алергени, които могат да причинят хаос върху вашето здраве и имунна система. Докато някои алергии могат да бъдат лекувани, други може да не се отстраняват толкова лесно и могат да причинят реакции, вариращи от леки до животозастрашаващи.

В такива ситуации единственият оставащ вариант е да се намерят храните заместители. Тук ще хвърлим поглед към най-често срещаните алергени и безопасни заместители, които могат да се използват. Ето кои са храните алергени, които трябва да шкартирате от менюто си.

Мляко

Алтернатива на млякото

Все повече хора се оказват алергични към кравето мляко, най-популярната млечна форма, която се консумира. Лактозната непоносимост предполага, че човек не може да консумира продукти, произведени от краве мляко, а това се отнася и до други млечни продукти.

Заменете с: Докато козето мляко е много по-лек и по-подходящ избор за невегани (тук също са възможни козе сирене и масло), веганите могат да изберат бадемово или соево мляко.

Фъстъци

Алтернатива на фъстъците

Алергиите към фъстъци могат да варират от леки до животозастрашаващи и най-вече започват в детството, но могат да се появят и по-късно в живота. Хората, които страдат от тази хранителна алергия, би било разумно да избягват напълно всички форми на фъстъци – от фъстъчено масло, до храни, които съдържат дори малко фъстъци в състава си.

Заменете с: Други ядки като кашу и бадеми са идеални за замяна на фъстъци. Въпреки това, ако сте алергични към ядките като цяло, препечените овесени ядки и различни семена могат да предложат подобна текстура и хрупкавост.

Глутен

Алтернатива на глутена

Алергията към глутен не се класифицира строго като алергия, а като непоносимост, наречена цьолиакия. Запек, умора, подуване на корема, главоболие и гадене са сред симптомите, свързани с приема на глутен, който се среща предимно в храните на основата на пшеница, но също и в малка степен в ръжта, ечемика и малца.

Заменете с: Печете с овесено брашно или бадемово брашно и използвайте основни зърнени храни като киноа, кафяв или червен ориз, елда, амарант, просо или дори царевица.

Морска храна

Алтернатива на морски дарове

Алергиите към морски дарове могат да варират от леко гадене и копривна треска до анафилаксия, потенциално животозастрашаваща реакция, която изпраща тялото в шок и колапс чрез понижаване на кръвното налягане.

Хората могат да бъдат алергични към всички форми на риба и морски дарове, или към определени сортове, дори само към миди. Препоръчително е да направите тест за алергия при личния лекар, преди да консумирате всякакви морски дарове.

Заменете с: Морските дарове са богати на Омега-3 мастни киселини, които много малко други хранителни източници имат. Ленените семена са единственият друг известен източник на това хранително вещество, така че включвайте шепа от тях в диетата си всеки ден. Ако жадувате за вкуса на морските дарове, опитайте да хапнете месо или тофу с порция морски зеленчуци, които биха могли да придадат вкус и текстура, подобни на морските дарове.

Вижте правилното хранене при алеригии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest