gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кафява захар - характеристики и производство

Кафява захар - характеристики и производство

Мария СимоваМария Симова
Автор
50428k
кафява захар
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
5.90 лв.
Виж ››

Диетолозите говорят за опасностите от захарта от доста време, но е много трудно да спрем да я използваме. За намаляване на вредните ефекти се препоръчва да заменим бялата захар с кафява. Кафявият продукт запазва полезните си вещества поради особеностите на производството.

Тръстикова кафява захар

Тази захар се произвежда от сок от тръстика. За да се приготви кафявата тръстикова захар е нужно стъблата на растенията, отглеждани в тропическата зона с обилни валежи и високи температури, да се почистят и смачкат.

Тази маса се залива с вода и се получава смес, подобна на каша. Загрява се за извличане на вещества от тръстиковите стъбла и след това се изстисква. Така се получава сок от тръстика.

От сока се прави сироп, към който се добавя малко количество захароза. Захарозата е необходима за създаване на кристали, които са еднакви по размер и форма. Сиропът се поставя във вакуумна машина, където водата се отделя и кристализира. Получените захарни кристали се сушат с въздух с различна температура.

характеристики на кафявата захар

Ако захарта се изисква да е ронлива, тогава захарната маса се центрофугира. За да се получи бучка версия, тя се разделя на еднакви парчета. След това продуктът преминава качествен контрол, сертифициране и опаковане.

Кафява захар от цвекло

Вторият вид кафява захар е захарта от цвекло. Този продукт също е нерафиниран. Кафявият му цвят се дължи на малка примес от зеленчуков сок, който съдържа полезни вещества.

За да се приготви такава кафява захар цвеклото се обелва и натрошава. Стружките от захарно цвекло се прекарват през сокоизстисквачка. Почиства се от примеси, филтрира се.

След това от сока се приготвя сироп, който се изварява силно в специален апарат под въздействието на вакуум. В резултат на това излагане изпадат захарни кристали. За да се получи достатъчно фина гранулирана захар, се използва центрофуга.

За да се получи бяла захар, продуктът се рафинира, докато се отделят всички примеси. Резултатът е чиста захароза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest