Свойства и приложения на шафрана
Svojstva i primene šafrana
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Свойства и приложения на шафрана

Свойства и приложения на шафрана

Мария СимоваМария Симова
Автор
47921k
Свойства и приложения на шафрана
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Замайващият аромат, уникалният вкус и цвят на златен слитък - всичко това, е подправката шафран. Прилича на злато не само заради цвета си, но и заради скъпата си цена.

От древни времена шафранът е най-скъпата подправка в света. В миналото цената за един паунд от тази подправка е била равна на цената на добър кон, който също бил много скъпа стока.

Високата цена се обяснява с трудоемкостта на производството на подправки: шафранът се получава от цветовете на семената на минзухар, по-точно от неговите близалца. Едно цвете съдържа само три близалца.

За да получите един килограм готов шафран, е необходимо да използвате около двеста хиляди цветя от минзухар. Днес Иран е най-големият производител на шафран, в провинция Хорасан се произвежда 96% от световния шафран.

Свойства и приложения на шафрана

Производство на шафран

Разбира се, високата трудоемкост на процеса не е единственият фактор за високата цена на този продукт. Вкусът на шафрана е уникален и не може да се сравни с никоя друга подправка. Освен това шафранът има уникални лечебни свойства.

Като необикновена подправка от древни времена, шафранът е бил използван като лек за много болести, а диапазонът им е бил доста широк: от емоционална депресия до лечение на сърдечно-съдови заболявания и подобряване на потентността. Известната красавица на древния свят - Клеопатра - се къпела с шафран за красота на тялото си.

Лечебният шафран е използван също за боядисване на тъкани, хартия, а също и за украса на тялото, като рисунки с къна.

Готвене с шафран

Паеля с шафран

Днес тази подправка се използва само в кулинарията. Този особен вкус на подправка е намерил своето приложение в производството на сладкарски изделия, както и за приготвянето на колбаси, ликьори, сирена. Шафранът се използва при приготвянето на много ястия, включително паеля, други рецепти с ориз и морски дарове, месо но си струва да се помни, че той има много силни вкусови свойства, така че изисква много кратко готвене.

Шафранът има и консервиращи свойства. Храната, приготвена с него, издържа по-дълго.

Въпреки че днес приготвянето на ястията с шафран са избледнели и са на по заден план, все още не трябва да забравяте за него. Ястията, приготвени с шафран, насърчава производството на серотонин, за който е известно, че е отговорен в нашето тяло за състоянието, наречено - щастие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest