gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Народна медицина с дамяна

Народна медицина с дамяна

EvgeniaEvgenia
Готвач
90175861
Билка Дамяна
Освежител против неприятни миризми за хладилник
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Освежител против неприятни миризми за хладилник
8.90 лв.
Виж ››

Произходът на билката Дамяна /Damiana/ е от Мексико, Централна Америка, Западна Индия и Южна Америка. Най-широка употреба намират листата на билката.

Смята се, че Дамяна е използвана за първи път от племето Гуайкура в региона Баха в Мексико. Първоначално е била ползвана по време на религиозни церемонии, а по-късно е забранена поради своите "вдъхновяващи свойства", които карат човек да излезе извън контрол.

Когато Гуайкура започва да търгува с ацтеките, тази билка намира своя път, през останалата част на Северна и Южна Америка. В цяла Централна и Южна Америка има етноботанически доклади за терапевтичните качества на Дамяна.

През 1870 г. Дамяна започва да се разпространява като търговски продукт, главно като афродизиак и стимулант за по-старите хора. Славата на билката бавно избледнява, докато не е преоткрита през 1960 г. от етноботаници и хипита, търсещи естествена алтернатива на фармацевтичната медицина.

Традиционна употреба на Дамяна

Дамяна им репутация на билка за либидо, особено сред мексиканските индианци. Листата на Damiana не само се смятали за афродизиак, но и за тоник за цялостното здраве. Има записки за Damiana, че се е използвала от маите като афродизиак, както и за лечение на "дисбаланс". Тя също е била използвана от ацтеките като тоник, който е подобрявал общото здраве и благополучие.

Как се приема Дамяна

Народна медицина с дамяна

- Дамяна на прах: 1-3 г до два пъти на ден;

- Екстракт: 2-4 мл течен екстракт на ден (може да се раздели през деня)

- Нарязана билка Дамяна: 1 ч.л. /1 ч.ч. вряща вода се добавя към билката и се задушава в продължение на 10-15 минути/.

Препоръчително е да се консултирате с лекар-специалист, който да ви посъветва за дозирането на дамяна.

Състав на Дамяна

В съдържанието на Дамяна влизат албуминоиди, алфа-копаен, алфа-пинен, арбутин, бета-ситостерол, каламенен, хлорофил, 1, 8-цинеол, цимол, етерично масло, гонзалитозин, лутеолин, танини, тетрафилин B, тимол, триаконтан и др.

Здравословни свойства на Дамяна

Дамяна /Damiana/

Damiana облекчава проблемите, които затрудняват постигането и поддържането на ерекция. Damiana също работи за облекчаване на стреса и тревожността, свързани със страховете от неадекватно сексуално представяне.

Друго проучване твърди, че използването на Damiana води до по-голяма чувствителност в ерогенните зони, особено гениталиите, което, от своя страна, може да помогне на мъжете да изпитат по-голямо сексуално удоволствие.

Една от активните съставки на тази билка е тимол. Много билкари предписват Damiana за лека до умерена депресия, тревожност и нервно изтощение. Нейните стимулиращи и възстановителни свойства я правят ценна билка за тревожност и депресия, които често може да се появят заради ежедневния стрес.

Тази универсална билка насърчава здравето на храносмилането чрез улесняване на разграждането на мазнини и захари в храносмилателната система.

Странично действие на Дамяна

Листата имат незначителен слабителен ефект и могат да причинят разхлабване при прием на по-големи количества. Докато не се научи повече за ефектите на Дамяна, върху женската хормонална система, тя трябва да се избягва по време на бременност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest