gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Маслото от резене - ползи и приложения

Маслото от резене - ползи и приложения

Маслото от резене - ползи и приложения
Голям и дълбок тиган с червена дръжка - 28 см
Качество без компромис:
Голям и дълбок тиган с червена дръжка - 28 см
65.00 лв.
Виж ››

Етеричните масла се извличат от почти всяко растение и имат многопосочно действие и оттам широка употреба.

Маслото от резене има много древна история. Растението, от което се получава, първоначално е било разпространено в региона на Средиземно море, а сега вирее на много места, включително Германия и Англия. Семената му са използвани още в Древен Египет преди около 3 хиляди години при лошо храносмилане.

Етеричното масло е жълто до бледо жълто на цвят с пикантен вкус на подправки и свеж аромат на билки. Получава се чрез парна дестилация на семена от резене, което още се нарича див копър. Съчетава се добре с маслата на здравеца, лавандулата, розата, сандаловото дърво и други.

Употребата на маслото от резене е многопосочно. Заради противовъзпалителното си, антисептично и спазмолитично действие то се използва вътрешно - за подобряване на работата на храносмилателната система и при констипация.

В кулинарията маслото от див копър винаги се разрежда. Само 1-2 капки от него са достатъчни за 250 г храна или течност - сокове, билкови отвари, течни ястия. То има лек аромат на анасон и затова е любима ароматна подправка за много ястия. Приятният вкус и подпомагането на храносмилането правят маслото честа съставка в свежи салати, дресинги и сосове.

Маслото от резене

В народната и съвременната медицина етеричното масло от резене намира приложение в смеси за лечение на болести на хранопровода, лошо храносмилане, болки, колики, отравяния, бъбречно-каменна болест, целулит и задържане на вода в тялото. Влияе на хормоналната система при жените и затова се използва в периода на менопауза за облекчаване на симптомите. Добър афродизиак е.

Маслото от дивия копър намира и външно приложение. Най-вече като съставка за различни ароматни смеси. Използва се като масажно масло при гастритни оплаквания, гадене, повръщане, пясък в бъбреците. Също и за лечебни бани при тези оплаквания. С него се правят и инхалации.

Специалистите препоръчват да не се приема това масло под никаква форма при бременност и по време на кърмене. Не бива и да се превишава препоръчаната дневна доза. Върху кожата маслото трябва да се използва разредено в друго растително масло или подходяща база, както и преди да се сложи във ваната. Нужно е преди първата употреба да се направи тест за поносимост върху кожата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest