Към кои печива да добавяме сусам?
U koja peciva možete dodati susam?
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Към кои печива да добавяме сусам?

Към кои печива да добавяме сусам?

печива със сусам
Снимка: Марияна Петрова Иванова
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Печивата са страхотна алтернатива за закуска, за бърза следобедна закуска или за самостоятелно хранене в деня. Те са бърз вариант, с който може да попълните липсата на идея, и същевременно да сътворите страхотно меню за хапване.

Сусамът е културно растение, което още от древността се използва широко в кулинарията. Той е най-известен като съставка, която допълва цялостната визия на печивата. Той е финалната щриха, която превръща тестените ястия в непреодолимо изкушение. Ето кои обаче са печивата, към които трябва да добавите сусам:

Геврек

Печеният геврек е просто незавършен без малко поръсен сусам. След като приготвите своите гевреци и ги поставите в намазнена тава, то трябва да ги намажете с разбит жълтък и да поръсите сусама. На финала ще получите страхотно печиво.

Класическа питка с мед и сусам

Когато чуете думата питка, то най-вероятно първата ви асоциация е медът. Но втората със сигурност е сусамът. Можете да сътворите страхотна пухкава питка или да заложите на малки питки, които да покриете с мед и сусам непосредствено преди опичане. И двата варианта ще ви донесат страхотно апетитно тестено ястие, което няма как да ви остави безразлични.

питка със сусам
Снимка: Yordanka Kovacheva

Хляб

Сусамът има широко приложение към украската на вкусно изпечения хляб. Той може да се поръсва самостоятелно върху хляба или в съчетание с други семена. Сусамът е страхотна алтернатива за производството на здравословен хляб. Той може и да бъде използван в печивата под формата на сусамово брашно, което има редица ползи за организма.

Важно е да приготвяте правилно печивата със сусам, защото в противен случай можете да предизвикате раздразнен стомах и дебело черво. Също така не се препоръчва консумацията на суров сусам, тъй като отново може да разстрои работата на стомаха.

Освен към печивата, сусамът има още редица ценни приложения в света на кулинарията. Той може да бъде използван към вкусни домашни супи, като дресинг, в рецепти за йогурт с подове, към здравословни шейкове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest