Gotvach.bg»Статии»Зеленчуци»Брюква (Рутабага)

Брюква (Рутабага)

Брюква (Рутабага)

Много хранителни продукти са популярни в различни част на света и се организират фестивали в тяхна чест. Това се отнася и до Рутабагата (Rutabaga) - кръстоцветен зеленчук, в чест на който швейцарският град Рихтерсвил се провежда специален фестивал ежегодно. Рутабага, известен още като Брюква, се отглежда и у нас - Иваново.

Рутабагата заслужава това признание, тъй като е ценена високо отдавна. Известно е, че Гьоте е бил впечатлен от ястията с Рутабага. С какво този зеленчук е привлякъл вниманието на хората от преди векове?

Общи сведения за Рутабага

Растението с интересно име е кръстоцветен зеленчук, най-близкият роднина на ряпата. Често ги бъркат, но трябва да се отбележи, че Рутабагата е доста по-различна от традиционната ряпа.

Представлява вид корен, който външно прилича на ряпа. Всъщност е грудка, получена в резултат на кръстоска между ряпа и зеле. Научното му название е Brassica napobrassica, но я наричат и шведска ряпа.

Разликите са основно по отношение на състава на Рутабагата в сравнение с ряпата. Отличните свойства на шведската грудка я правят много полезна за тялото. Характеристиките на грудковите растения са много добре съчетани с тези на кръстоцветните. Както коренът, така и листата се използват за храна, но плодовете също съдържат много големи количества витамини и други хранителни вещества.

Вижте: Как се отглежда Рутабага.

За плодовете е характерно това, че независимо от цвета - зелена или лилава, пулпата на плода има винаги жълтеникав цвят. Външно двата цвята изглеждат като различен зеленчук, но имат еднакви хранителни свойства. Тази част от зеленчука е с удължена и заоблена форма, като тя става цилиндрична, когато достигне листата, а цветът е синкав.

Лесно е да се обърка тази грудка с ряпа, но различията са основно по отношение на размера. Рутабагата е по-голяма и има бяла част, жълт тон, както и лилава част.

Зеленчукът, който води началото си от Средните векове, е възникнал най-напред в Русия и Скандинавия и поради добрата му устойчивост лесно се е приспособил в различни климатични райони, подобно на картофите.

Химичен състав и хранителна стойност на Рутабага

Рутабага

Хранителните вещества в зеленчука са многобройни и оттам идват ползите от консумацията му. Витамините са представени от група В, токоферол (витамин Е), Биотин (витамин В7, витамин H), витамин С, ниацин.

Макронутриентите обхващат фосфора, магнезия, калция, калия, натрия, сярата, а микронутриентите са представени от желязото, цинка, селена, мангана и медта.

Към тези ценни съставки трябва да се добавят и мастните киселини, захарите, нишестето, полиненаситените мастни киселини - омега-3 и омега- 6.

Калории в Брюква: 37 ккал на 100 г зеленчук.

Ползи от консумацията на Рутабага

Зеленчукът е полезен както за цялото тяло, така и отделно за органи и системи в него. Той оказва благотворно въздействие на кръвоносната система, на костната система, на стомашно-чревния тракт, на имунната система. Полезен е при сърдечни проблеми, високо кръвно налягане и при нужда от укрепване на нервната система.

- При мигрена, висок холестерол и плешивост може да се доверим на Рутабагата. Той ще почисти и укрепи кръвоносните съдове, а освен това лекува изгаряния и рани;

- Действа превантивно при анемия;

- Редовната му консумация подобрява кожата, косата, облекчава умората и стреса;

- Има многопосочно и широко действие, тъй като е първенец по съдържание на витамин С сред всички кореноплодни. В 100 г млад зеленчук рутабага се съдържат 70 милиграма витамин С;

- По време на бременност много жени имат проблем с подпухването. Рутабага помага да се намалят отоците. Богатството на фолати има благотворно действие при бременност. Поддържането на оптимални за бременните нива на хемоглобин осигуряват на бъдещата майка и бебето нужните витамини и микроелементи;

- Тъй като съдържа много фибри и перфектно почиства червата, този зеленчук поддържа усещането на ситост дълго време, поддържа добър метаболизъм и затова е подходяща храна при диети за отслабване. Ниското съдържание на калории е подходящо при такъв тип хранене. Суровият плод носи максимална полза, но дори след обработка също е подходящ за хранителната диета, защото запазва много от полезните си вещества;

- Редовната употреба на зеленчука поддържа костите, зъбите и косата. Заселва имунната система, премахва токсините и холестеролните плаки и започва процеси на регенерация;

- Този зеленчук е изключително жизнеспособна и препоръчителна опция за вегетарианци. Той съдържа високи дози протеини, който липсва на отказалите месото и местните продукти;

- Богат източник е на енергия за тялото с минералите, витамините и другите хранителни вещества;

- Ефектът на Рутабага като профилактика на рака се доказва от антиоксидантните свойства, които зеленчукът има, и с това е противораков източник.

Противопоказания при консумация на Рутабага

Въпреки многобройните ползи, при някои случаи Рутабага може да има отрицателно действие и тези случаи трябва да се имат предвид. Те са следните:

- Прекомерната употреба на грудката води до образуване на много газове

- Острите и хронични заболявания, съпроводени с възпаления на храносмилателния тракт, са червената лампа за внимание с употребата на зеленчука. Фибрите дразнят лигавицата и влошават състоянието на болния;

- Веществата, които са вредни в грудката, са концентрирани на върха на плода, затова при намалена имунна система, може да се получи интоксикация;

- При възпаление на пикочния мехур оплакванията се засилват след консумация на кореноплодното растение;

- Може да се получи и алергична реакция;

- При индивидуална непоносимост не бива да се консумира Рутабага.

Рутабага в кулинарни рецепти

Пюре от Брюква (Рутабага)
Снимка: andersonlisa82/ pixabay.com

Рутабага е зеленчук, който разширява храненето, ястията с негово участие са вкусни, полезни и създават радващо разнообразие. Може да се включи във витаминозни салати, пудинги, супи, гювечи като самостоятелно блюдо или част от общата рецепта.

Грудката замества успешно ряпата, тъй като съдържа също захар. Тази култура е добра алтернатива на картофите, но няма толкова много въглехидрати като тях, а успява да осигури минералите, витамините и хранителните вещества, от които тялото се нуждае.

Салатата от Рутабага е изключително лесна и бърза. Грудката се настъргва на ренде, посолява се и се добавя лимонов сок и олио и се превръща във вкусна и здравословна салата, алтернативна на останалите предложения със зеленчуци.

Пюрето от сварената грудка напълно замества картофеното като гарнитура на месни ястия. Добавката от сметана или мляко омекотява вкуса на пюрето. За любителите на пикантните вкусове може да се добави пържен лук и чесън. Получава се витаминна добавка, която е много полезна.

С Рутабага може да приготвят и вкусни печива като пудинг. Нужни са само 1 бр. грудка, 100 г извара, 2 яйца, 20-30 милилитра мляко и същото количество масло. Продуктите се смесват, след като грудката се настърже, а изварата се мине през сито и яйцата се разбият и после се пече във фурната.

Рутабагата носи всички положителни страни на ряпата и зелето, от които произхожда, и в същото време комбинацията от тях дава на новия кръстоцветен зеленчук още неочаквани придобивки както по отношение на вкуса, така и на полезните свойства, заради което е добре да бъде включен на трапезата като алтернатива на останалите зеленчуци.

Рутабага може да използвате в различни:

- салати с ряпа;

- предястия с ряпа;

- зеленчукови ястия с ряпа;

- пилешко с ряпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес