gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Черен касис - ползи и приложение

Черен касис - ползи и приложение

черен касис
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части-22%
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
160.00 лв.
124.80 лв.
Виж ››

Черният касис или още – черното грозде, е храстово растение от семейството на цариградското грозде. Касисът е диво растение, което трудно може да бъде открито, но не е и невъзможно. То се среща обикновено в широколистните гори около реки или блата.

Растението черен касис е все по-култивирано растение в градините, заради своите ценни хранителни и вкусови свойства. Черният касис има доказани ползи за здравето, които правят неговото приложение все по-значимо за човека. Ето какви ползи притежава касиса и за какво най-често се използва:

Мощен имунностимулатор

Едно от основните предимства на черния касис е, че значително усилва имунитета, благодарение на витамините в състава си. В плода се съдържат витамини от групата А, В, С и Е, като най-голям дял се отдава на витамин С. Малко популярен е фактът, че черният касис съдържа 4 пъти повече от този витамин, отколкото портокала.

Ползи за зрението

Черният касис е особено полезен за зрението, отново с помощта на голямото количество витамин С в състава си. Плодът лекува сухотата в очите и подобрява очната функция. Също така спомага на очите да се приспособят към тъмнината, намалява умората и задейства притока на кръв в околоочната област.

черен касис - ползи и приложение

Ползи за кожата

Черният касис има ефективни противовъзпалителни свойства, които се дължат на антиоксидантите в състава му. Касисът действа благоприятно върху лечението на акне и пигментни петна, а също така намалява бръчките и забавя стареенето.

Ползи за сърцето

Плодът има голямо количество калий в състава си, който е изключително полезен елемент за здравето и по-конкретно – за функциите на сърцето. Затова черният касис се приема за благоприятен плод, който понижава холестерола и кръвното налягане, като така регулира сърдечно-съдовата система.

Естествен диуретик

Черният касис изпълнява ролята на естествен диуретик. Плодът успешно елиминира подуването и пречиства организма от излишни течности. Така черният касис се приема като особено полезен при проблеми с бъбреците и пикочната система.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest