gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Народна медицина с пирей

Народна медицина с пирей

пирей
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Пиреят е билка, която представлява многогодишно тревисто растение от семейството на Житните. В тази статия ще ви ракажем какво представлява тази билка и какво е нейното приложение в народната медицина. Пиреят може да бъде срещнат и с имената троскот, пълзящ пирей, пир, айрък, житняк, потрепваща трева и много други.

Характеристики на пирей

Стъблото на пирея е кухо, има форма на цилиндър и е гладко. На места по стеблото има удебеляване, което прилича на пръстен, където растат листата на пирея. Височината му може да бъде от 40 см до 1. 5 метра.

Коренът му е много силно развит, прилича на шнур и е пълзящ. Листата му са с плоска форма, приличат на ленти, а на цвят могат да бъдат зелени или сивозелени. Дължината им може да достигне от 15 до 40 см.

Действие и приложение на пирей

В пирея се съдържат определени количества етерични масла, а също и сапонини, които придават на пирея свойствата да втечнява секретите, като така по-лесно се изхвърлят от тялото. Тази билка има и силно противовъзпалително действие.

Това действие също се дължи на етеричните масла, които билката съдържа. Маслата преминават през белите дробове и помагат както за по-лесно отхрачване, така също имат и антисептично действие. Пиреят притежава и диуретично действие, защото в него се съдържа инулин.

народна медицина с пирей

В народната медицина се изполва по-често коренът от билката. Народната медицина използва корените на пирей като диуретично и противовъзпалително средство. Отвара от корен на пирей помага при болести на черния дроб, белите дробове, бъбреците, за пречистване на урина, при уретрит и цистит. Пие се и при болки в гърдите.

Сок, направен от пресни листа пирей, се ползва за лекуване на настинки, бронхит, холелитиаза и уролитиаза. Ако се правят лечебни бани с инфузия от пирей, се препоръчват при заболявания на кожата като лишеи, дерматити, обриви, хемороиди.

Ето как да си направите инфузия от пирей

2 ч.л. ситно накълцани листа от пирей се заливат с 200 мл студена вода и така трябва да престоят 12 часа. След това се прецеждат и това, което е останало се залива с чаша вряща вода. След около 10 минути двата извлека се смесват. Тази лечебна отвара се пие в рамките на ден.

Пиреят може да бъде намерен по тревисти места, пасища, ливади, по места, които са открити и са необработени. Билката може да се намери в цяла България на 1500 метра надморска височина. Освен в България, пиреят може да бъде намерен и в цяла Европа.

Всичко, което съдържа пирей, не се препоръчва при хора с непоносимост към него и такива с алергични реакции.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest