gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Соев булгур - предимства и кулинарна употреба

Соев булгур - предимства и кулинарна употреба

соев булгур
Снимка: Илиана Първанова
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Булгурът е позабравена храна, която рядко намира място на трапезата ни, но това е недостатък на хранителната диета, защото тази растителна храна е пълноценна и диетична.

Той съдържа много фибри, чудесен източник е на въглехидрати и може успешно да замени хляба. Нивата на витамини и минерали в него са много високи, а гликемичният му индекс е нисък и с тези си характеристики, булгурът е подходящ за диетично хранене.

Булгурът се съчетава добре с много други храни, което е още едно негово безспорно предимство. Агнешкото и заешкото месо правят добър тандем с булгура, както и всички видове лук. Добър заместител е на ориза поради тази причина.

Съществуват и понятия в кулинарията като соев булгур, който съчетава предимствата на булгура като храна с доказаните качества на соята като растителен продукт за кулинарни цели. Соевият булгур на практика е високопротеинова хранителна добавка, използвана широко в кулинарията.

Със соев булгур се подобрява структурата на тестените изделия и печивата и с това тяхната хранителна пълноценност нараства. Те се приемат и усвояват по-добре от организма и имат благотворно действие върху процесите на храносмилане, наред с храненето на тялото.

Доброто сцепление между отделните съставки, което се създава в хранителния продукт, благодарение на соевия булгур, определя използването му за приготвяне на плънки и при някои видове поръсващи продукти, които придават хрупкаво и приятно усещане на храната.

кулинарна употреба на соев булгур
Снимка: Илиана Първанова

Десертите с мляко и нишесте подобряват значително вкуса си след използване на соев булгур.

Соевият булгур се използва и при производството на хляб и хлебни изделия като част от подобрителите. Соевият булгур има качествата да задържа влагата в хлебните изделия и поради това те запазват по-дълго време свежестта си. Хлябът не изсъхва и не се рони на следващия ден след изпичането благодарение точно на соевия булгур, който се добавя като съставка.

Соевият булгур може да поеме вода при накисване, набъбва и може да се използва и като добавка в някои зеленчукови салати, сосове или при приготвяне на някои рецепти, така че употребата му за кулинарни цели е твърде широка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest