Здравословни ползи от маки бери
Zdravstvene prednosti Maki bobica (Maki Beri)
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ползи от маки бери

Здравословни ползи от маки бери

Здравословни ползи от маки бери

Със сигурност има хора, които не са чували за плода Маки бери. Именно за него ще поговорим в тази статия. Най-напред трябва да отбележим, че това са малки плодчета с наситено лилав цвят, които идват от далечната Южна Америка.

Считани за суперхрана, нека видим какво представлява Маки бери и какви са ползите за нашето тяло.

Хранителна стойност на маки бери

В 100 г маки бери се съдържат:

- протеин - 5.5 г;

- въглехидрати - 74.5 г;

- фибри - 46.3 г;

- захари - 24.23 г;

- мазнини - 7.63 г;

- вода - 9.55 г;

- витамин С - 2.253 г;

- витамин Е - 751 IU;

- калий - 763 мг;

- калций - 255 мг;

- натрий - 24 мг;

- желязо - 7.7 мг;

- калории - 389 ккал.

Ползи от маки бери за здравето

Маки бери е бомба от антиоксиданти

Маки бери е мощен антиоксидант, защото в него има много от тези полезни съединения. Както всички знаем, свободните радикали причиняват най-много вреди на нашето здраве. Те водят до увреждане на клетките, възпаления и са причина за много заболявания. Антиоксидантите, съдържащи се в Маки бери, имат свойството да пречат на действието на свободните радикали. Според някои проучвания диета, в която е включено голямо количество антиоксиданти, понижава риска от хронични болести като такива на сърдечно-съдовата система, рак, диабет и артрит.

В Маки бери има три пъти по-голямо количество антиоксиданти от всички горски плодове, които познаваме, взети заедно (боровинки, къпини, малини, ягоди). В Маки бери има много голямо количество от така наречените антоцианини. Тези вещества придават на този суперплод техния прекрасен лилав цвят, а също така са и причина за всичките здравословни свойства и ползи на Маки бери.

Маки бери срещу възпаления

Mаки бери

Маки бери са много полезни за справяне с възпалителните процеси в тялото. Според някои изследвания растението има силата да се пребори с възпаленията, които причиняват артрит, инсулт, заболявания на белите дробове, както и от диабет тип 2. Тези изследвания показват, че Маки бери много помагат за намаляване на възпалението, което се получава в кръвоносните съдове, което означава, че е много полезно за предпазване от заболявания на сърдечно-съдовата система. Учени направили експеримент, като накарали пушачи да пият по 2 г екстракт от маки бери в продължение на две седмици. Този експеримент показал значително намаляване на белодробното възпаление, което често се случва при пушачи.

Маки бори в борбата с холестерола

Освен антиоксидантните свойства тези полезни плодчета помагат и в борбата с холестерола. Маки бери е пряк участник в редуцирането на лошия холестерол и подобрява здравето на сърцето.

Маки бери при диабет

Плодовете Маки бери имат способността да понижават кръвната захар- Въпреки факта че в Маки бери има голямо количество захари и въглехидрати, те имат положително влияние върху кръвната захар. Също така и оказват влияние върху начина, по който нашето тяло разгражда въглехидратите и ги ползва за енергия.

Маки бери за по-добро зрение

Здравословни ползи от маки бери

Плодовете Маки бери помагат за по-добро зрение. Както всички знаем, нашите очи са изложени на много източници на светлина през целия ден. Ако излагаме очите си прекалено дълго на светлина, това води до увреждане на зрението. Антиоксидантите, които се съдържат в Маки бери, имат способността да предотвратяват и да се справят с вредното влияние на околната среда, като по този начин пази очите ни. Според изследвания, ако се приема екстракт от Маки бери, има силата да намали значително уврежданията от слънчевата светлина.

Маки бери за добро храносмилане

Маки бери много помага за доброто функциониране на червата. В нашите черва се намират много бактерии, някои от които са добри, други не. Чревната флора трябва да е винаги в добро здравословно състояние, защото именно тя е отговорна за здравето на цялото тяло. Има обаче риск лошите бактерии като количество да са повече от добрите, а с това идват и много проблеми - болки, подуване, запек, занижен имунитет. Маки бери увеличава броя на добрите, а това се дължи на факта, че в тези плодове се съдържат много растителни съединения. Растителните съединения помагат за растежа и размножаването на добрите бактерии в червата. Много трудно се намират пресни плодове Маки бери, но можете да ги намерите под формата на прах и хранителни добавки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest