Всички добри причини да ядем повече моркови
Svi dobri razlozi da jedete više šargarepeAll Good Reasons to Eat More Carrots
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Всички добри причини да ядем повече моркови

Всички добри причини да ядем повече моркови

Всички добри причини да ядем повече моркови
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Винаги присъстващи в нашата диета, морковите имат изненадващи свойства. Нека разберем заедно в тази статия защо да ядем повече моркови!

Морковът не е нищо повече от годен за консумация корен на многогодишно тревисто растение, принадлежащо към обширното семейство на Сенникоцветните, с ясен азиатски произход, но култивирано в цяла Европа от няколко хилядолетия.

С течение на времето са се разпространили различни сортове моркови, различни по форма, размер, цвят и очевидно също по хранителни характеристики.

Сред всички тях най-често срещаният е така нареченият жълто-оранжев морков, чийто цвят очевидно е свързан с наличието на определени пигменти, принадлежащи към многобройната група каротеноиди.

Състав на морковите

В 100 г сурови моркови можете да намерите:

Въглехидрати: около 7, 7 грама, от които 7, 7 грама захари;

Белтъчини: около 1, 1 грама;

Мазнини: около 0, 2 грама;

Фибри: 3 g;

Витамин C: 4 mg;

Витамин А: 1148 mcg;

Следи от минерали.

Хранителните характеристики вече подчертават наличието на каротеноиди като витамин А, но също така и бета-каротин, зеаксантин и лутеин, които неизбежно влияят върху хранителните му свойства.

Полезни свойства на морковите

Моркови и доматки

Не всеки знае, че морковите са истинска панацея за здравето на червата. Наличието на разтворими фибри, както и на добро количество неразтворими фибри, позволява на морковите:

- увеличаване на фекалната маса, благоприятствайки чревната дейност;

- повишаване състоянието на хидратация на изпражненията, като по този начин подобряват консистенцията им;

- упражняват пребиотично действие, улеснявайки растежа на полезните бактерии в червата;

- предпазване лигавиците, както стомашни, така и чревни, от вредни и дразнещи вещества, присъстващи в храната.

Тези дейности се засилват от варенето на моркови и по-специално от приготвянето на супи с моркови. Все пак трябва да се помни, че готвенето увеличава гликемичния товар на самите моркови, като по този начин ястието става по-захарно (затова трябва да внимавате при диабет).

Морковите са много полезни и при хиперхолестеролемия и хипертриглицеридемия.

Така че, ако имате висок холестерол и триглицериди, не забравяйте да консумирате 2-3 сурови моркова преди всяко хранене. Разтворимите фибри, присъстващи в морковите, ще създадат желатинова патина на повърхността на червата, намалявайки усвояването на холестерола и мазнините, присъстващи в храната.

Същият трик може да се използва и за въглехидратите, като по този начин усвояването им става по-плавно и така се избягват неприятните гликемични пикове.

Определено по-сложна, но много интересна е защитното свойство на морковите. В този смисъл антиоксидантното, невропротективното и антистареещото действие ще се осъществява от витамин А, бета-каротин и други каротеноиди, присъстващи в морковите.

Според няколко проучвания вече 100 г моркови биха осигурили достатъчно количество каротеноиди за извършване на превантивна дейност срещу различни сърдечно-съдови и неврологични заболявания.

Морковена супа

Все пак би било добре да запомните, че целостта на тези активни съставки е сериозно нарушена от продължително готвене с течение на времето, което може значително да намали полезното количество на тези термолабилни витамини. Напротив, леко и бързо кипене би могло частично да подобри наличността му.

Защитните действия на тези хранителни вещества срещу страховити болести като рак не бива да се подценяват.

А за по-внимателните към естетическата страна, адекватното използване на моркови ще ви позволи да запазите кожата си млада и здрава, особено през лятото, предпазвайки ви от ултравиолетовото лъчение.

В тези периоди екстракт от моркови, лимон и портокали ще бъде истински защитен щит.

Вреди от яденето на моркови

Адекватната консумация на моркови, разбира се, може да донесе само важни ползи.

Въпреки това, обърнете специално внимание ако:

Страдате от дивертикули, колит и възпалителни заболявания на червата: в някои моменти, особено в острите фази, морковите могат да засилят симптомите.

Страдате от диабет: консумацията на варени моркови, морковени сладкиши или салати от моркови може да доведе до повишаване на кръвната захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest