Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»За ползите от динята

За ползите от динята

Мария СимоваМария Симова
Автор
50515k
За ползите от динята
Чугунен тиган с капак - 26 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунен тиган с капак - 26 см
75.00 лв.
Виж ››

Динята е много вкусен и здравословен продукт, който е готов да ви достави свежо гастрономическо удоволствие - при условие че се научите как избирате диня и да я съхранявате правилно.

Динята, подобно на много други плодове, съдържа антиоксиданти: каротин, аскорбинова киселина, тиамин, ниацин и рибофлавин.

Консумацията на диня укрепва имунната система на човека, стабилизира зрението и е превенция срещу рак.

Фолиевата киселина, която е в състава на динята, помага за структурата на ДНК и съпътства правилното развитие на човек. Динята е полезна с диуретичните си свойства, извежда неусетно натрупаните токсини от бъбреците, предотвратява отлагането на соли и образуването на камъни, бързо и лесно пречиства организма.

Наличието на магнезий в динята спомага за усвояването на минерали и витамини, подобрява функционирането на мускулите и нервната система. Динята е отличен антидепресант, ако сте уморени, раздразнени или възбудени, изяжте малко от този здравословен плод.

Като премахва излишната течност от тялото, динята помага да се отървете от няколко ненужни килограма. В същото време потиска желанието за похапване отново, задоволявайки чувството на глад. Но не трябва да ядете диня заедно с други храни, това може да доведе до образуване на газове.

Бременните жени също трябва да знаят мярката в яденето на диня. Разбира се, тя е полезна за тях: наличието на витамин В9 в динята има положителен ефект върху формирането на нервната система на бъдещото бебе, подпомага храносмилателния процес на самата майка и увеличава количеството на кърмата по време на кърмене.

Яденето на повечко диня обаче може да доведе не само до дискомфорт в червата, но и до болка.

Ползи от динята

През лятото динята се справя добре с жаждата като безалкохолна напитка. Здравословното и сочно парче от плода може лесно да се превърне в свежа напитка с диня. която на всичкото отгоре не съдържа трудно смилаеми захари.

Динята е полезна за диабетици, но в умерени количества.

И още един пикантен плюс при ползите от динята е цитрулинът. Това вещество се намира в пулпата и се превръща в аргинин по време на метаболизма, който разширява кръвоносните съдове и се справя с това не по-лошо от виагра.

Затова не пропускайте да давате на мъжа си редовно някой десерт с диня или пък сладолед с диня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest