gotvach.bg»Статии»Любопитно»Истинската история на пицата

Истинската история на пицата

пица
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
30.00 лв.
Виж ››

Повече от 93 процента от хората по света са яли пица и това е истински рекорд за масовост в консумацията на някаква храна. Каква е историята на тази световноизвестна и популярна проста храна?

Всеки човек, вкусвал пица, ще каже веднага, че това е италианска храна. Всъщност историята на пицата има по-широки измерения, защото тя има хилядолетна история. Всяка цивилизация е познавала някаква разновидност на пицата, а най-много нейни варианти има в Средиземноморието и те много напомнят съвременната пица.

Ако се върнем далече назад във времето ще видим, че древните египтяни празнували рождения ден на фараона с плоски питки, поръсени с подправки. В древна Елада пък на почит били подобни питки със сосове и гарнитури, наричани плакунтос.

Херодот твърди, че били заимствани от вавилонците. При разкопките на древния Помпей, разрушен при изригването на Везувий, са намерени плоски питки, много разпространени в намиращата се наблизо гръцка колония Неополис, по-късно наречена Неапол.

Именно с Неапол се свързва съвременната история на пицата. В бедния италиански юг селяните правели с малко продукти хлебна кора, която гарнирали със сирене.

От средата на ХVІІІ век вкусната храна вече се правела с домати. В края на века съществували няколко утвърдени рецепти за пица, съдържаща чесън, зехтин и малки рибки чичинели, аншоа и сирене моцарела, което започва да се прави по това време в Италия.

история на пицата

Първата съвременна пица се появява през 1830 година в Неапол. Пещта за производство била от застинала лава, което позволявало да се загрее до 400 градуса и да запази топлината си. В съвременен Неапол много пицарии си служат с такива пещи.

Постепенно кралските особи започват да проявяват интерес към ястието. Най-напред неаполитанската кралица инсталира в лятното си имение пещ за пици, а през 1889 година крал Умберто и кралица Маргарита Савойска, прекарвайки лятната си почивка в Неапол, проявяват интерес към пицата, следствие на което е създадена една от най-известните пици - пица Маргарита, в чест на кралската съпруга по случай нейния рождения ден. След това обикновената селска храна получила популярност сред висшите кръгове.

От началото на ХХ век Америка открива пицата благодарение на италианските емигранти, а след края на ІІ световна война вкусният хранителен продукт от Италия става много популярен.

С времето все нови и нови добавки я правят по-съдържателна и по-апетитна и всяка нация я нагажда към своите кулинарни и културни предпочитания.

Основните характеристики на пицата обаче са еднакви навсякъде - лесна за приготвяне, хранителна, лека и за деликатен стомах. Тази храна е подходяща за всеки сезон и климатични особености и е предпочитана за хората по цял свят.

Ако обичате пица, разгледайте и тези наши предложения за:

- пица с шунка;

- пица с кайма;

- веган пица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest