Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Всички здравословни ползи от соевото масло

Всички здравословни ползи от соевото масло

соево масло

Соевото масло е продукт, който има дълга история, но въпреки това има спорна репутация - от това, че е вреден продукт, до виждането, че може да замени почти всички други масла. Все пак не е сред често срещаните продукти на пазара.

Соево масло се получава по два начина - механичен и с екстракция. При първия маслото се извлича от семената с натиск от бутало, а при втория като се заливат семената с бензинови производни и се извлича мазна течност на повърхността, която после преминава редица филтрирания.

В получения продукт има много полезни вещества. На първо място това са незаменимите аминокиселини, изключителна важност за организма. В него има и много витамини - А, Е, РР, група В, холин и биотин. От микроелементите водещо място се пада на калция, фосфора, калия, магнезия, медта и желязото.

Съдържанието на лецитин е изключително високо. Не може да не се отбележат линоловата, линоленовата и олеиновата киселини. В суровото масло се намират витамините А и Е, микроелементи и много протеини. Рафинираното е лишено от протеините.

Благодарение на състава си, соевото масло е добра защита срещу атеросклероза. Мастните киселини в състава намаляват концентрацията на холестерол в кръвта и намаляват риска от коронарна болест на сърцето до 6 пъти.

Този продукт е добър стимулатор на имунитета. Свойството е присъщо на нерафинираното масло заради съдържанието на витамини и минерали.

Друга негова полза се състои в защитните му качества срещу дегенерация на туморни клетки. Токоферолите в него пазят от рак.

С него се подобрява чревната функция. То се справя със запек като ускорява активността на чревния тракт.

ползи от соевото масло

Соевото масло допринася за обновяване на миелина, който е съставна част на мозъчните мембрани. Така се подобрява работата на мозъчните клетки.

Заздравява раните с помощта на лецитина в състава му, който има благоприятно въздействие върху тъканите.

Подпомага зрението с помощна на витамин А, който се грижи за нормалната работа на зрителния орган.

Многобройните витамини и минерали активно управляват стреса, а много важен факт е, че това масло не причинява алергии и на практика няма противопоказания сред голяма група хора.

Все пак трябва да се внимава с това масло при проблеми с панкреаса, свръх тегло, при някои случаи, когато може да се забави растежа на децата заради странични ефекти на лектините.

Ако се интересувате от интересни идеи със соеви продукти, вижте Как се приготвят соеви хапки и Как да използваме соевото мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest