Зарган
IglicaGarfish

Зарган

Зарган
Снимка: Златина Желязкова
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
10.00 лв.
Виж ››

Морето ни поднася какви ли не изненади по отношение на морските обитатели. Разнообразни по отношение на големина, форма, цвят и начин на живот риби живеят в необятните водни простори. Но риба със зелени кости е малко трудно да приемем като обичайна.

Такова е обаче положението около рибата зарган - тя има зелени кости, наред с необичайно на външен вид и цветово обагряне тяло. Заради зелените си кости дълго зарганът не е считан за безопасна морска храна, но сега вече се знае, че зеленият цвят не е вреден при консумацията на месото. Той се дължи на съдържанието на биливердин.

Тъй като съществува и черноморски зарган, добре е да се знаят основни неща за рибата, защото нейната консумация е нещо, което е добре да се практикува. Какво е добре да знаем за заргана и за неговото място в кухнята?

Общи сведения за риба зарган

Зарганът е един от най-желаните риболовни обекти, но уловът му е рядка възможност дори за опитните въдичари. Лаиците често бъркат рибата зарган със змиорката поради общи външни белези, но разликите между двете риби са очевидни при подробно разглеждане, както по отношение на големина, така и по физически характеристики..

Зарганът е с латинско название Belone belone и често го наричат морска игла. Той е представител на семейство Зарганови. Тази риба е пелагична, което ще рече, че се движи в горните слоеве на водата. Тя се среща в солените морски води на Атлантическия океан, Средиземно море, а също в Карибско, Балтийско и Черно море. Плува на малки стада или поединично.

Зарганът е хищна риба, храни се с малки рибки - хамсия, дребен сафрид, атлантическа херинга, пясъчна змиорка, ракообразни. Яде и малки насекоми, паднали във водата. Край нашите брегове се появява през май-юни, а най-многочислена е през есента, когато се събира, за да се охрани преди окончателно да поеме на юг.

Зарганът търси често храната си близо до брега и ловува в създадени от хората обекти, които прекъсват приливните потоци. Интересна особеност на рибата е, че прави големи скокове, за да преследва храната си, или за да избегне някакво препятствие. Риболовците я виждат как скача над водата и това е особено атрактивна гледка по време на риболов.

При благоприятно време може да се лови зарган до средата и даже до края на декември. Освен че е обект на засилен интерес от риболовците, този вид риба е предмет и на търговски риболов и има висок търговски интерес към нея. Тя не е скъпа риба на пазара, приготвя се лесно, има много възможности за поднасяне и затова е търсена от кулинарите.

Външен вид на риба зарган

Печен зарган
Снимка: Веселина Константинова

Зарганът има необичайно тяло - дълго и змиевидно, стреловидно, покрито с дребни люспи, които падат лесно при допир. Има гръб с маслено зелено до синьо оцветяване, страните и коремът са сребристи. Гръбната и коремната перка на рибата са много близо разположени до V-образната опашка.

Най-интересни са челюстите на заргана - те са издължени и приличат на остър клюн като на птица, заради което рибата е позната като морски бекас. В устата им се наблюдават остри зъби с форма на конуси.

Максималните размери на заргана са 70-75 см, но рибарите хващат най-често 40-45 сантиметра риби от вида, а теглото им стига най-често до 700 г. Има и доста по-дребни, които често са наричани писалки.

Възпроизводство на заргана

Полово зрели се считат риби от вида, навършили 5 години, макар че някои екземпляри са готови за размножаване на 3 години. Размножаването става всяка година. Зарганът е яйцеживородна риба и яйцата му се намират закрепени върху предмети във водата с пипала по повърхността на яйцето.

Хвърлянето на хайвера става през май и юни сред легла с морска трева. Младите екземпляри остават в по-плитки води до навършване на зрялост, а после може да обитават дълбочини до 20 метра. Продължителността на живота им е 5 до 9 години.

Колко полезна риба е зарганът

Ползите от всяка риба се определят от хранителния и химически състав на месото и хайвера на вида. Затова веднага трябва да се отбележи отличният състав на месото на тази риба. То е богато на полезни вещества, сред които се отличават омега-3 мастните киселини, фосфор, желязо, йод.

Съдържат се витамини от група В в отлични дози с положителен ефект върху работата на сърдечно-съдовата система и кръвообращението. Те пречат на запушването на кръвоносните съдове и развитието на туморни заболявания.

Редовното хапване на зарган подпомага овлажняването на епидермиса и изглаждането на фините бръчки.

Месото на заргана е питателно, бързо насища организма, в същото време е лека храна, подходяща при диетично хранене и сваляне на килограми.

Готвене на зарган
Снимка: Веселина Константинова

Как се готви зарган

Зарган може да се консумира варен, пържен, печен, на скара или пушен зарган. Рецептите са многобройни и има възможност да бъдат задоволени всички вкусове.

Интересни рецепти със зарган

Зарган с лукови пръстени

Една популярна рецепта за приготвяне на зарган е с лукови пръстени.

Рибата се почиства и нарязва на парчета. Лукът, нарязан на пръстени, се слага в тиган, само навлажнен с олио. Върху лука се слагат рибните парчета, поръсват се със сол, черен пипер и розмарин, накрая се поставя малко настъргано масло. Тиганът се захлупва с капак, като преди това се налива малко вода, и къкри около 10 минути.

Зарган със сладко от лимон

Необходими продукти:

12 риби зарган, обелени и почистени

¼ килограм картофи

2 супени лъжици масло

¾ чаши галета

1 супена лъжица канела

1 бурканче сладко от лимони

Приготвяне:

Картофите се сваряват и пасират с олио. Добавят се канелата и лимоновото сладко. С тази смес се пълни рибата и се защипва с клечки за зъби или за шишчета. Овалват се в брашно и се пържат от всяка страна по 1-2 минути. Поднасят се със задушен спанак.

Предястие от зарган

Тази риба е подходяща за приготвяне на предястия, които не се обработват топлинно. Дори не е нужно да се премахват дребните люспи. Рибата просто се овалва в сол и се оставя за 20 минути. После се окачва и се оставя да изсъхне. Нужни са 12 часа, за да стане подобна на чироз.

Шпроти от зарган се правят като рибата се почиства, нарязва на парчета и те се поставят вертикално в дълбока тясна със сол, дафинови листа и черен пипер на зърна. Полива се с олио, захлупва се и се оставя за 3 часа на слаб огън. Готовото ястие се сервира охладено.

Може да се маринова в буркани и да се ползва като мезе.

Топли ястия от зарган

За да се разкрие истински вкусът на заргана най-добре да се маринова преди това. Може да се изпържи в растително масло, да се изпече със зеленчуци, да се приготви на скара или на фурна.

Интересни кулинарни съвети за заргана

Тази риба може да не се чисти от вътрешностите преди да се замрази за съхранение, за да не изсъхва.

Главата и опашката на рибата не се премахват при приготвяне. Те не се ядат, но придават на блюдото атрактивен вид.

Рибното ястие ще изглежда необичайно, ако рибата се свие на кръг и опашката и челюстите се свържат. В получения кръг може да се постави гарнитура или да се поднесе самостоятелно. И в двата случая е необичайно и атрактивно блюдо с риба.

Вижте още:

- Черноморски зарган на тиган;

- Пържен зарган;

- Запечен зарган.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес